Un nou orizont se deschide pentru strainii nerezidenti. Noua lege a creditului ipotecar permite accesul acestora la achizitia sau constructia de proprietati prin credit bancar. Ramane de rezolvat doar problema terenului. Pana acum, cei care doreau sa
Un nou orizont se deschide pentru strainii nerezidenti. Noua lege a creditului ipotecar permite accesul acestora la achizitia sau constructia de proprietati prin credit bancar. Ramane de rezolvat doar problema terenului. Pana acum, cei care doreau sa acceseze un credit ipotecar trebuia sa indeplineasca doua conditii de baza: sa fie cetateni romani si sa aiba domiciliul stabil in Romania. Legea nr. 34/2006 abroga articolul din vechea lege, care stipula acest lucru. Insa teren in Romania pot cumpara numai cetatenii apartinand Uniunii Europene si apatrizii pe baza de reciprocitate. Cetatenii Uniunii Europene beneficiaza de dreptul de resedinta provizorie de 3 luni. Dupa expirarea celor 3 luni, pentru a li se prelungi perioada de sedere, acestia trebuie sa se afle in una din situatiile: sa-si desfasoare activitatile stipulate in contractul de munca sau daca desfasoara activitati de invatamant. Cetatenii straini nemembri ai Uniunii Europene vor putea cumpara teren incepand cu anul 2012, in baza Legii nr. 312/2005.
Totusi, daca un cetatean strain ar dori sa cumpere un teren in Romania ar intampina mari greutati si reusita sa ar depinde foarte mult de societatea de avocatura si de cabinetul notarial caruia i-ar solicita serviciile.
Piraeus Bank este singura banca care acorda credite acestei categorii de solicitanti.
Actele de care au nevoie pentru depunerea dosarului de credit sunt:
- act de identitate/pasaport;
- document emis de angajator in forma autentica tradus de un traducator autorizat si apostilat. Din acest document trebuie sa reiasa urmatoarele informatii: date de identificare ale angajatorului, salariul net aferent ultimelor 3 luni, tipul contractului de munca, data angajarii si data expirarii sale in cazul contractului de munca incheiat pe perioada determinata;
- cerere de credit;
- declaratie de acord;
- actele de proprietate ale imobilului vizat achizitiei;
- documentatia cadastrala a imobilului.
Veniturile care se iau in considerare sunt acelea provenite din salarii si pensii, in proportie de 80%. In calculul eligibilitatii si al sumei maxime ce poate fi obtinuta se va lua in considerare o cota de 40% din ceea ce ramane dupa ponderarea cu 80. Varsta maxima pana la care poate fi rambursat creditul este de 65 ani. Solicitantul trebuie sa dovedeasca o vechime totala in munca de minimum 12 luni si minimum 3 luni la actualul loc de munca.
Caracteristicile produsului de creditare disponibil cetatenilor straini nu difera de caracteristicile disponibile cetatenilor romani eligibili. Astfel ca solicitantul cetatean strain are de ales intre doua variante ale creditului ipotecar. O varianta consta intr-un credit ipotecar cu rata dobanzii de 9.5% variabila, pentru care se aplica un comision up-front de acordare de 2% din valoarea creditului si 0.03% comision de administrare lunara aplicata tot la valoarea initiala a creditului. Cel de-al doilea produs disponibil percepe aceeasi rata a dobanzii, insa comisionul de administrare lunar nu mai exista, iar planul de rambursare este diferit.
Astfel, pentru primele 6 luni dobanda perceputa de banca este 0%, solicitantul nefiind nevoit sa achite din principal in aceasta perioada. Urmatoarele 36 de luni, solicitantul va achita lunar numai dobanda de 9.5% variabila si comisionul lunar aplicat la principal, insa nu si principalul. Dupa aceste 42 de luni, rata lunara va fi compusa din principal, dobanda aferenta si comisionul lunar. Pentru ambele variante de produse, Piraeus Bank ofera gratuit asigurarile de locuinta si de viata.
Un cetatean strain de 25 de ani (aceasta inseamna o varsta maxima de 40 ani), va avea o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 9.38%. Aceasta inseamna ca pentru suma imprumutata de 50.000 EURO va avea de achitat o dobanda in valoare totala de 79.722 EURO, comision initial de 1.000 EURO. Astfel, la sfarsitul perioadei de creditare, beneficiarul creditului va avea de achitat o suma totala de 130.722 EURO.
Dupa cum usor se poate observa, bancile romane nu sunt deschise in a acorda credite cetatenilor straini nerezidenti. Aceasta atitudine se justifica prin neputinta acestora de a verifica eligibilitatea solicitantilor in alte baze de date decat cele apartinand sistemului bancar romanesc.
Insa acestia pot gasi sprijin in consilierii de credit FinZoom specializati in gasirea de solutii de finantare indiferent de statutul solicitantului. Oricare cetatean strain interesat in cunoasterea rapida a pietei bancare romanesti poate accesa www.FinZoom.ro. Portalul financiar pune la dispozitie toate ofertele de creditare destinate persoanelor fizice, cardurile de credit si produsele de depozitare, astfel incat decizia de a contracta un credit sa fie corect luata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.