Potrivit ziarului „Business Standard", Vienna Insurance Group va prelua pachetul majoritar al companiei Asirom, controlata de Ioan Niculae. Omul de afaceri neaga tranzactia, dar recunoaste ca vrea sa vinda.Ioan Niculae are deja mai multe oferte
pentru firma sa de asigurari Pretul actiunilor Asirom crescuse ieri la prinz cu 24% (aproape de maximumul de 25% prevazut de legislatia pietei Rasdaq) pe fondul anuntului privind vinzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de Ioan Niculae. La sfirsitul sedintei de tranzactionare, cresterea s-a diminuat pina la 11,7%. Vinzarea a fost facuta publica de catre ziarul „Business Standard", iar cumparatorul companiei Asirom este Vienna Insurance Group (VIG). Omul de afaceri Ioan Niculae a negat informatia privind vinzarea actiunilor catre grupul austriac, dar a recunoscut ca intentioneaza sa vinda. „Pachetul majoritar de la Asirom este insa de vinzare", a precizat Niculae.

De cumpararea companiei Asirom s-au aratat interesate si firmele italiene de asigurari Cattolica, Reale Mutua si Fondiaria-SAI.

„Aceste companii vin sa cumpere in Romania si sint interesate de firme precum Asirom si Asiban", a anuntat Guglielmo Frinzi, presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania. Valoarea de piata a companiei Asirom este de 227 de milioane de euro, daca se ia in calcul pretul pe o actiune Asirom (cel de ieri) de pe Bursa Electronica Rasdaq, de 1,11 lei. Pentru pachetul de actiuni detinut la Asirom, Ioan Niculae ar trebui sa primeasca in jur de 100-120 de milioane de euro. Asta deoarece, potrivit Rasdaq, unde este listata Asirom (simbol ASRA), Ioan Niculae controleaza un pachet de 50% din companie prin intermediul InterAgro si alte 8% prin intermediul firmei Astra Ploiesti.

Societatea de asigurari Asirom a obtinut in 2006 un profit brut de 14 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), dupa ce afisase pierderi in anul anterior. Compania de asigurari a obtinut in 2006 venituri totale de 638 de milioane de lei (181 de milioane de euro), in crestere cu 7,8% fata de 2005, iar estimarile pentru 2007 implica o crestere a veniturilor cu 15-20%. In anul 2005, Asirom a inregistrat pierderi de 36 de milioane de lei (zece milioane de euro).

Vienna Insurance Group controleaza in mod direct, in Romania, companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras. Omniasig Asigurari de Viata este controlata, printr-un pachet de 50%, de Omniasig, iar Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%. Vienna Insurance Group (VIG) detine, consolidat, cea mai mare cota pe piata locala de asigurari, adica 17,73%. Preluarea Asirom ii va aduce inca o cota de piata de 10,58%.

VIG detine, in prezent, 35 de marci diferite in 17 tari, iar pe piata romaneasca a intrat in 2001, cind a preluat controlul Unita. In 2006, subsidiarele VIG din Romania au inregistrat un profit brut de 2,8 milioane de euro, de cinci ori mai mare decit cel raportat in 2005, si venituri de 236,89 milioane de euro. Cele patru companii au subscris, in primul trimestru, 106,2 milioane de euro, nivel in crestere cu peste 75% fata de perioada similara a anului trecut.