Un autoturism zburator asemanator celui din animatia „Familia Jetson" ar putea deveni realitate in curind.

Compania Moller International a anuntat recent ca a inceput procesul de proiectare a unui vehicul de doua locuri, de forma unei farfurii zburatoare, care va decola si va ateriza pe verticala. Masina, botezata M200G Volantor, va putea transporta 113 kilograme (greutatea soferului plus incarcatura), va strabate aerul cu o viteza aproximativa de 72 km/h si se va ridica la aproape trei metri deasupra solului, a explicat pentru ABC Bruce Calkins, managerul firmei producatoare.

Micul aeropurtat va rezista in aer intre 45 si 90 de minute, in functie de viteza de zbor. Datorita capacitatii sale de a pluti vertical peste obstacole precum pietrele sau apa, masina zburatoare se va dovedi extrem de utila in evitarea ambuteiajelor. „Astfel vom rezolva problemele din trafic. Managementul traficului este unul dintre scopurile principale ale unui asemenea produs", sustine Rob Enderle, analist tehnic la Grupul Enderle. Insa, inainte ca M200G Volantor sa fie scoasa efectiv la vinzare, trebuie creata o piata de desfacere, mai spune Enderle. „Primul pas este sa demonstram ca vehiculul este solid, ca poti avea incredere in el si ca face tot ceea ce spunem noi ca face", adauga analistul.

Farfuria zburatoare, este pina una-alta, proiectata ca un vehicul recreational. Pe viitor insa, modelul propus de Moller International va fi considerat stramosul masinilor viitorului, crede Calkins. „Daca cineva se afla pe un iaht si vrea sa ajunga la plaja, va cobori pe punte, se va urca in vehicul, va zbura pe deasupra apei si va ateriza direct pe plaja", isi imagineaza Calkins. Oricit de optimisti sint parintii M200G Volantor, oamenii nu se vor inghesui sa incerce masina-pasare, crede Paul Saffo, analist tehnic in Silicon Valley. „Ei sint prima companie care patrund pe aceasta piata, dar sa incerce sa vinda o masina zburatoare este o misiune lunga si grea". Rob Enderle este in schimb foarte increzator in investitia companiei. „Depinde cine foloseste aceasta masina pentru prima oara. Campania de marketing a acestui produs va face diferenta. Daca acest vehicul apare la televizor si in filme, cererea va fi, mai devreme sau mai tirziu", conchide Enderle. Compania pune la bataie 67 de depozite in care va construi M200G Volantor.

Fara soferi in trafic Pentagonul a initiat un concurs de proiectare a unor autoturisme care sa se deplaseze fara ajutor uman. Cele 50 de echipe inscrise in competitie sint provocate sa construiasca masini care sa evite participantii din trafic, sa pacaleasca ambuteiajele si sa opreasca in intersectii.

Urmareste la lucru masina zburatoare a familiei Jetson pe www.cotidianul.ro/select