"De ce nu super iubite cu cu 0 planuri de viitor?" . "De ce nu telefoane cu 0 sonerii nasoale" (la TV) "De ce nu site-uri cu 0 pop-up-uri?" (pe internet) "De ce nu filme cu 0 pauze publicitare?" (la cinema), "De ce nu ore de varf cu zero intersectii blocate?" "De ce nu intersectii aglomerate cu zero semafoare defecte?" (pe strada), "De ce nu o petrecere monstru cu zero mahmureala?", "De ce nu facultate cu zero restante?" sau "De ce nu relatii cu zero sentimente?" (pentru studenti). Cam asa suna o reclama recenta, care ascunde insa anumite parti a€˜nasoalea€™.    DE CE NU BAUTURI CU ZERO RISC DE CANCER? i-as intreba eu. Din pacate, toate aceste bauturi care au ZERO calorii contin indulcitori artificiali, precum ASPARTAM sau ACESULFAM K. STUDIU. Folosit zilnic, in doze mici, pe durata intregii vieti, incepand din perioada fetala, aspartamul (APM) creste riscul de cancer.(1) Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Fundatia Ramazzini, Italia. Cercetatorii au administrat APM unor grupuri de sobolani pe durata intregii lor vieti (inclusiv viata fetala, sau intrauterina), la doze variate (0 mg/kg corp-zi, 20mg/kg corp/zi si 100mg/kg corp/zi). Ei au observat o frecventa mai ridicata pentru limfoame, leucemii si cancere la san, chiar si la doze mici de indulcitor, adica 20mg / kilogram corp /zi, precum si o crestere a frecventei cancerelor dependenta de doza de APM. Grupul care a primit 100mg/kg corp de aspartam a avut o crestere mult mai mare a numarului de cancere decat cel care a primit 20mg / kg corp. Trebuie sa mentionez aici ca aceste cancere (leucemie, limfom, de san) sunt cancerele cu o foarte mare crestere la tineri in ultimele decenii. Un copil de 20 de kg care bea aproximativ 1 litru de bautura light/ fara zahar ( dar care contine aspartam), sau un adult de 70 de kilograme bea 2,5 litri primesc 20mg/kg corp. Nu socotim aici si APM din alte produse : gume de mestecat sau bomboane. Sunt destui copii care consuma peste 2,5 litri zilnic, deci problema este cat se poate de reala. Studiul a fost publicat pe 13 iunie 2007 in editia online a prestigiosului jurnal a€˜Enviromental Health Perspectivesa€™. Aspartamul (APM) este unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali din lume. A fost aprobat de FDA ( Food and Drug Administration ) in 1981 pentru utilizarea in solide, in 1983 a primit aprobarea pentru folosirea in bauturi, iar in 1996 a primit aprobarea de indulcitor general, asa incat actualmete, APM poate fi gasit in peste 6000 de produse si peste 500 de tipuri de medicamente. In SUA, peste 70% din APM vandut se regaseste in bauturi carbogazoase. Nivelul acceptabil zilnic (ADI - acceptable daily intake) pentru APM este de 50mg/kg corp (SUA) sau de 40mg/kg corp (UE). Daca in urma examinarii datelor acestui studiu, FDA va concluziona ca APM e cancerigen pentru sobolani, agentia este obligata prin lege sa interzica folosirea aditivului pentru uz uman. CSPI (Centrul pentru Stiinta in Interesul Public, SUA) s-a sezizat deja in acest sens si a schimbat ratingul APM de la a€˜folositi cu prudentaa€™ la a€˜toata lumea ar trebui sa-l evitea€™ (2). Totodata, CSPI recomanda tuturor oamenilor sa evite si alti indulcitori artificiali, precum acesulfam K si zaharina. CSPI recomanda si industriei sa evite folosirea acestui aditiv de acum incolo in produse. (3) a€˜Diferite teste efectuate de-a lungul timpului au produs rezultate controversate, dar acest ultim studiu, ce intareste rezultatele studiilor publicate in anii anteriori (4) arata ca aspartamul nu este un produs sigur pentru consum uman, si ar trebui interzisa€™. (CSPI) In concluzie, daca nu am da aspartam unui sobolan, cum putem permite ca acest aditiv sa existe in alimentatia omului? Iata o intrebare la care autoritatile ar trebui sa raspunda! Bibliografie: 1) Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Eva Tibaldi, Davide Degli Esposti, Michela Lauriola doi:10.1289/ehp.10271Lifespan Exposure to Low Doses of Aspartame Beginning During Prenatal Life Increases Cancer Effects in Rats 2) CSPI Chemcuisine : aspartame 3) CSPI newsroom : FDA Should Reconsider Aspartame Cancer Risk, Say Experts New Rat Study Links Artificial Sweetener with Lymphomas, Breast Cancer 4) Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Davide Degli Esposti, Luca Lambertini, Eva Tibaldi, and Anna Rigano First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed to Sprague-Dawley Rats