In ultimii ani, armata nipona a adoptat tot mai multe practici ofensive si a renuntat treptat la politica defensiva de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Armata japoneza renunta treptat la strategia defensiva adoptata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si devine tot mai bine dotata si mai competitiva. Potrivit ziarului „International Herald Tribune", generalii niponi aplica tot mai des tactici ofensive la antrenamente. In plus, colaborarea cu armata SUA a dus, in ultimii ani, la o evolutie spectaculoasa a fortelor militare din arhipelag.

Legislatia japoneza interzice realizarea unor operatiuni militare considerate ofensive. In ultimii ani insa, liderii armatei au renuntat la o multime de astfel de interdictii pentru o mai buna cooperare militara cu SUA. Astfel, folosirea unor bombe armate in timpul antrenamentelor a devenit o practica obisnuita, in conditiile in care, cu un deceniu in urma, acest gen de antrenament era de neconceput in arhipelagul nipon. Navele japoneze patruleaza in apele Oceanului Indian si asista trupele NATO la operatiunile din Afganistan. De asemenea, avioanele militare nipone ajuta la transportarea soldatilor americani din Kuwait spre Bagdad. Exista unele suspiciuni ca aceste aeronave ar muta la bordul lor si arme - lucru complet interzis de constitutia nipona. Autoritatile de la Tokyo neaga insa aceste zvonuri. Ele spun ca nu fac decit sa ajute armata SUA sa-si transporte personalul dintr-o zona noncombatanta intr-una de razboi.

In ultimii ani, Japonia a achizitionat arme care fac neclara linia de demarcatie dintre echipamentul ofensiv si cel defensiv. La ultimele antrenamente, armata nipona a folosit cel mai nou avion de lupta - F2, construit in colaborare cu SUA. Acesta poate sa zboare peste 3.000 km fara sa se realimenteze. Este prima aeronava de razboi nipona capabila de astfel de performante. In plus, guvernul din Tokyo s-a aratat interesat sa cumpere celebrul avion de vinatoare american F-22 Raptor, un aparat cunoscut mai ales pentru capacitatile sale ofensive. El e folosit in special pentru a patrunde ilegal in spatiile aeriene ale altor tari si pentru a distruge rapid si eficient anumite tinte. De asemenea, Tokyo este, in prezent, principalul aliat al Washingtonului intr-un proiect de construire a unui scut antiracheta in Asia.

In total, armata japoneza are 241.000 de membri. In ultima perioada, autoritatile au alocat sectorului militar un buget de 40 milioane de dolari pe an. Cu aceasta suma, Japonia se claseaza in topul primelor cinci state din lume in ceea ce priveste cheltuielile dedicate armatei.

Schimbarile se observa si la nivelul institutiilor din Tokyo. Premierul Shinzo Abe a transformat de curind Autoritatea pentru Aparare intr-un minister cu prerogative extinse. Aceasta modificare a fost musamalizata si tinuta departe de ochii publicului, deoarece contravine intr-o anumita masura constitutiei nipone. In plus, seful guvernului s-a folosit de sprijinul sau parlamentar, pentru a promova o lege care ar putea permite, pe viitor, modificarea constitutiei.

Oficialii japonezi au motivat aceste schimbari prin nevoia de aparare a tarii. Ei spun ca amenintarea venita din Coreea de Nord, militarizarea tot mai accentuata a Chinei si pericolul terorist, relevant dupa 11 septembrie 2001, i-au determinat sa ia masuri de autoprotectie.