Grupul chinez China Aviation Industry (AVIC) este interesat de preluarea uzinei detinute de Airbus la Filton, Marea Britanie, ceea ce alimenteaza ingrijorarea cu privire la perspectiva obtinerii tehnologiei occidentale de catre China, informeaza The
Grupul chinez China Aviation Industry (AVIC) este interesat de preluarea uzinei detinute de Airbus la Filton, Marea Britanie, ceea ce alimenteaza ingrijorarea cu privire la perspectiva obtinerii tehnologiei occidentale de catre China, informeaza The Telegraph.
AVIC urmareste sa concureze cu Airbus si Boeing pe piata mondiala a aeronavelor.
Grupul detine fondurile necesare achizitiei uzinei de la Filton, precum si pentru a prelua alte 5 unitati de productie scoase la vanzare de compania europeana in Franta si in Germania.
Perspectiva achizitiei companiei de catre firma chineza reprezinta un motiv de ingrijorare si a fost analizata, recent, la o conferinta a confederatiei sindicatelor din domeniul constructiilor de nave si al ingineriei, a declarat un oficial al sindicatului angajatilor uzinei Filton. Marea Britanie a fost receptiva fata de investitiile straine in sectoare precum transportul si infrastructura, insa preluarea uzinei Airbus de catre o companie chineza ar reprezenta un test pentru Guvernul londonez, apreciaza analistii. Totusi, surse apropiate licitatiei pentru vanzarea uzinelor au declarat ca sansele ca AVIC sa preia unitatea de la Filton sau uzinele din Franta si Germania sunt foarte reduse. "S-au implicat foarte tarziu in acest proces. Exista, de asemenea, problema politica, foarte importanta", apreciaza una dintre surse.
Printre companiile considerate favorite pentru achizitia activelor se numara grupul britanic GKN si Spirit AeroSystems din SUA, iar compania olandeza Fokker si firma italiana Finmeccanica si-au exprimat interesul pentru aceste fabrici. Cumparatorii uzinelor vor fi anuntati, probabil, pana la sfarsitul lunii iulie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.