Nu credeam ca scandalul dintre autoritatile publice locale pe tema finantarilor europene sa se iste atat de repede. Recent, intr-un editorial atrageam atentia ca exista riscul aparitiei a ceea ce numeam "fratia" primarilor, care sa-si dispute banii c
Nu credeam ca scandalul dintre autoritatile publice locale pe tema finantarilor europene sa se iste atat de repede. Recent, intr-un editorial atrageam atentia ca exista riscul aparitiei a ceea ce numeam "fratia" primarilor, care sa-si dispute banii comunitari pe principiul "ai nostri impotriva celorlalti". In cazul mentionat atunci, pentru realizarea retelei de apa si de canalizare, pentru a accesa aceste finantari, spuneam ca primariile trebuie sa se asocieze ca sa formeze o structura regionala. Aceasta este regula europeana. Or, aparitia operatorilor regionali de apa si de canalizare devine o operatiune complicata nu din punct de vedere tehnic, ci mai degraba doctrinar. Intreaga constructie risca sa fie avariata din cauza tensiunilor politice existente. Nu vad cum un primar al Partidului Democrat s-ar asocia, caci de asociere este vorba aici, cu un primar liberal dintr-o comuna invecinata. Discutii si neintelegeri vor aparea cand se vor discuta procentele pe care fiecare in parte urmeaza sa le primeasca in cadrul societatii regionale de distributie. Am exagerat cu ceva cand am scris editorialul respectiv? Din nefericire nu, iar ambitiile politice locale nu au intarziat sa apara. Totul spre disperarea comunitatilor de contribuabili, care ar trebui sa fie slujite de reprezentantii politici alesi. Iata si nedorita dovada. Biroul Judetean al PNL Brasov a decis retragerea tuturor membrilor PNL din consiliile de administratie ale societatilor care tin de Primaria Brasov, iar daca pana la 15 august nu va fi rezolvata problema Companiei Apa va fi retras din functie si viceprimarul Gabriel Andronache. De la ce s-au luat? Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu (PNL) reclama neintelegerile cu primarul George Scipcarul (PD), pe care il acuza ca il "blocheaza" in orice actiune pe care o intreprinde. Tipic pentru modul in care inteleg autoritatile locale folosofia europeana si menirea fondurilor alocate. Evident, "cuiul" problemei a fost redistribuirea actiunilor detinute la Compania de Apa Brasov. Consiliul Judetean (PNL) ar dori sa detina 50 la suta din companie, la fel ca Primaria Brasov (PD). Primarul PD nici nu vrea sa auda de asa ceva. Dar ca circul sa fie complet, se apeleaza la... Administratia Prezidentiala. De altfel, Aristotel Cancescu a anuntat ieri ca va trimite presedintelui Basescu un memoriu prin care ii va cere medierea conflictului pentru accesarea grantului de 111 milioane de euro in vederea executarii de lucrari de modernizare a retelei de distributie de apa si de refacere a retelei de canalizare. Modelul de la Brasov, cu siguranta nu va fi singular, deoarece Compania de Apa a municipiului este prima companie de profil care are posibilitatea de a accesa o linie de finantare din fonduri europene. In acest caz, exista proiect, exista studiu de fezabilitate, dar nu exista consens politic. Acesta este principalul risc al Romaniei in absorbtia fondurilor europene.
Cu o asemenea arhitectura politica, cu o asemenea abordare si, mai ales, cu mentalitati straine spatiului la care am aderat dezvoltarea unei regiuni cu bani europeni devine o ecuatie imposibil de rezolvat. Nu cred ca este vina locuitorilor ca PNL are ceva de impartit cu PD, sau PSD cu UDMR etc. De aceea, cred ca trebuie schimbat intregul set de reguli care sa conduca la realizarea unei constructii fezabile si care sa poata fi finantata, iar din punctajul de acordare este necesar sa dispara doctrina politica. La ora actuala, comunitatile locale nu au nevoie de reprezentanti politici, ci de primari manageri care sa inteleaga importanta unui proiect. Altfel iese circ. La Brasov s-a dat doar startul, semn ca "Fratia" primarilor in functie de culoarea de partid chiar functioneaza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.