Ziua de ieri a inceput prost pentru unii dintre bucuresteni. Pe fondul caniculei, cateva zone ale Capitalei - Morarilor, Mihai Bravu si Vacaresti - au ramas fara curent electric. Sute de apartamente au fost afectate de o pana de curent ce a incep
Ziua de ieri a inceput prost pentru unii dintre bucuresteni. Pe fondul caniculei, cateva zone ale Capitalei - Morarilor, Mihai Bravu si Vacaresti - au ramas fara curent electric. Sute de apartamente au fost afectate de o pana de curent ce a inceput inca de luni seara si nu se terminase pana marti dimineata. Alte pene s-au inregistrat in Balta Alba si in zona Popa Soare. Reprezentantii Electrica au declarat ca intreruperile au fost cauzate de suprasolicitarea retelei invechite. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca producatorii de energie au redus cu 20% cantitatea de energie livrata in baza contractelor incheiate cu furnizori si consumatori, pentru a putea acoperi consumul de electricitate de pe piata reglementata, destinata populatiei. Vosganian a mai anuntat ca la data de 23 iulie a fost depasit recordul de consum in Capitala, unde au fost consumati 959 de megawatti, cu 50% mai mult decat media, vinovate fiind aparatele de aer conditionat.


In Bucuresti au avut loc la data de 23 iulie 13 intreruperi colective, adica de proportii mari, si 250 de intreruperi individuale, unde furnizarea de curent a cazut numai in cazul unor imobile separate. Ministrul a dat asigurari ca Hidroelectrica are o rezerva hidrologica inmagazinata de 1,8 terrawatti, dublu fata de 2003. Rezerva ajunge societatii sa furnizeze energie pentru doua luni. O alta masura este pornirea unor capacitati ale Termoelectrica, care vor furniza in total 400 de megawatti. Transelectrica si-a suspendat si ea manevrele programate, iar liniile de 400 de kilovolti sunt supravegheate pentru ca padurile pe care le tranziteaza sa nu ia foc. Si echipamentele subterane au probleme, acestea confruntandu-se cu temperaturi de 60 de grade. (Daniel Ionascu)


AMBULANTE SUFOCATE. Ieri, pana la orele parzului, apelurile la Serviciul de Ambulanta al municipiului Bucuresti s-au dublat fata de acelasi interval orar al zilei de luni. Afectiunile pentru care bucurestenii au sunat la Salvare au fost diverse, insa s-au inregistrat foarte multe cazuri in locuri publice. La dispeceratul SAMB, telefoanele au sunat ieri "intr-o veselie". Potrivit directorului SAMB, dr Ovidiu Cizmaru, pe langa ambulantele de la Bucuresti, ieri au plecat in traseu si echipajele cu voluntari si asistenti venite de la Botosani, Covasna si Mures. "Nici nu stiu cum o sa supravietuim dupa ziua de azi. Pana la ora asta (n.r - 14:00) am inregistrat aproximativ 500 de apeluri. Nici oamenii nostri nu mai rezista mult, masinile nu au aer conditionat. Deja este un punct maxim de temperatura, trebuie sa acordam si personalului macar cinci-zece minute sa se racoreasca, altfel ne trezim ca mor pe drum. Luni au lesinat doua asistente. S-au retras, au stat intr-o microstatie, s-au hidratat si au plecat din nou", ne-a declarat dr Mihaela Badica, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta al Capitalei. (C.D.)


GUNOI NERIDICAT. Si serviciile de apa si salubritate din Bucuresti anuntasera cu o zi inainte "masuri speciale" pentru ziua de marti. Astfel, Apa Nova si Regia de Distributie a Energiei Termice (RADET) au anutat ca nu vor face nici un fel de interventii, pentru a evita incidentele in alimentarea cu apa calda si rece a bucurestenilor, echipele urmand a interveni doar la avariile de urgenta. La randul lor, firmele de salubritate au anuntat ca vor stropi strazile cu apa si vor ridica gunoiul mai des, pentru a evita formarea unor focare de infectie. Nu peste tot s-a intamplat asa. Bunaoara, chiar in buricul Capitalei, pe Strada C.A. Rosetti, luni noaptea oamenii erau disperati ca firma de salubritate care deserveste zona nu venise sa ia gunoiul. Ei au gasit totusi o solutie: s-au "lipit", contra unui mic bacsis, de masinile care ridicau gunoiul de la restaurantele si magazinele din zona si si-au golit tomberoanele, care cum a putut.


SINUCIGASI LA CASELE DE PENSII. "Stiu ca e cod rosu, dar am venit pe propria mea raspundere. Daca mor, mor! Ce? Dar nu cred ca mor. Mi-ajuta bunul Dumnezeu", spunea ieri, putin dupa ora 7:00 dimineata, Maria Oprea, in fata Casei Locale de Pensii din Lacul Tei. Are 62 de ani. Si-a asumat riscul pentru un bilet de tratament. Venise si cu o zi inainte si nu reusise sa ajunga la un ghiseu pana la ora 11:00, la intreruperea programului. Nici macar nu aflase ca biletele de tratament se dau la sediul din Calea Vitan. Asa ca a plecat la 7:30 in cealalta parte, unde o astepta alta coada. In Bulevardul Lacul Tei este sediul Casei Locale de Pensii pentru Sectoarele 1, 2, 5 si 6, celelalte fiind in Calea Vitan, unde aglomeratia este si mai mare, iar aerul conditionat nu functioneaza. Nu doar Maria Oprea a recunoscut ca-si risca viata pentru coada la Casa de Pensii. Multi au spus ca li s-a calculat gresit pensia si trebuie sa rezolve problema cat mai repede. Pot face contestatie doar in termen de 45 de zile de la data emiterii deciziei. Deci nimeni nu-i poate convinge ca ar fi mai bine sa astepte pana se termina canicula.
Din fericire, pensionarii si-au rezolvat problemele repede ieri la sediul din Bulevardul Lacul Tei, pentru ca au fost foarte putini solicitanti, comparativ cu celelalte zile. Aerul conditionat functioneaza aici, iar de luni s-au pus la dispozitia batranilor mai multe scaune. Unii ignora orice avertizare si sunt dispusi sa astepte redeschiderea ghiseelor afara, la soare. Din acest motiv, conducerea institutiei le-a permis sa ramana in sediu pana seara.


Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a fost si el in vizita de lucru ieri la Casa de Pensii Bucuresti. La sediul central, din Calea Vitan nr. 6, a putut constata ca activitatea se desfasura ca de obicei, fara apa, fara aer conditionat si cu aglomeratia cunoscuta. Iar dupa ora 11:00 se muncea cu spor, in ciuda interdictiilor. Pacuraru a spus ca va incerca sa gaseasca solutii pentru a elimina aceste nereguli. (Anca Scarlat )


FUNCTIONARII AMENINTA CU GREVA. Sindicalistii din administratia publica, membri ai Aliantei Sed Lex, au amenintat ieri ca in maximum doua zile vor inceta lucrul, acuzand ca programul cu publicul stabilit de Guvern pentru perioadele caniculare pune in pericol sanatatea functionarilor de la ghisee. Ei se plang ca nu pot inchide ghiseele la ora 11:00 din cauza presiunii cetatenilor, si sunt trimisi acasa la ora 13:00 pentru ca la ora 17:30 sa fie rechemati, fiind plimbati prin soare fix in cea mai fierbinte perioada a zilei. Mai mult, "personalul de la ghisee lucreaza la temperaturi de 50 grade Celsius in spatii neventilate si fara sa li se asigure apa minerala". Sed Lex cere ca programul cu publicul sa fie doar de la 7:00 la 12:00.  Ziua supraoamenilorCu ce-am gresit eu de a trebuit sa merg prin soare de la 10:00 la 14:00? In afara de colegul meu fotograf nu stiu sa existe alti fraieri care sa fi facut asta. La Administratia Financiara a Sectorului 2, de pe Dimitrov, era liniste. Ceva inghesuiala, dar calma. La ghiseul la care aveam treaba, o doamna, foarte amabila, imi explica inutilitatea deplasarii mele. La cat aveam de incasat trebuie sa astept mandat postal. Scria mare pe haria pe care o primisem, dar cum toate pacalelile sunt scrise minuscul, numai pe alea le-am citit. La Trezorerie, la fel. Nici un picior de pensionar zburdalnic, nici o babuta hotarata sa plateasca ceva inainte de deces. Nici un lesin de semnalat. Piata Obor era deja inchisa cand am ajuns acolo. Portile aveau lacate, iar in spatele lor se zareau politisti comunitari in repaus. De asemenea, si o tasnitoare la care, in strada fiind, te puteai uita pana venea tramvaiul. Pe strada o gramada de torsuri goale, minimum 30%, brune, fara nici un fel de insinuare etnica. In fata Primariei Sectorului 2 e oarecum racoare din combinatia umbra-fantani arteziene. In ele, nici un puradel nu se balaceste. Nici in Herastrau. Singura miscare e a narilor frematatoare sub damful de caine mort. Sper sa fi fost un caine. P.S. senzational: La ora 14:00, la Pasajul Obor lucrau (supra)oameni. (V.I.)
Sauna"Nu va suparati, doamna, ati putea fi intr-atat de amabila incat sa-mi spuneti cum va permiteti sa faceti sauna in timpul serviciului?" Doamna nu e amuzata. "Transpiratia asta excesiva e buna pentru dumneavoastra. Toata lumea stie ca transpiratia e cel mai bun mod de detoxifiere al organismului." "Cumparati un bilet sau faceti misto de mine?" Ii cer un bilet: "Un bilet, va rog". Dupa care ma informez pe bune, cu draga inima si cu duiosie in glas, daca-i e bine in cabina asta mica in care orice om normal s-ar imbolnavi de claustrofobie si in care ea e nevoita sa petreaca opt ore pe zi. Mi-a raspuns ca nu-i e bine deloc si ca abia asteapta sa se faca unspe sa se duca acasa, unde sa schimbe temperatura de sauna de la 35, cat are acum in cabina ei cea zilnica, la 37, cat are in casa. "Mai mare daraua decat ocaua. Ce sa zic. Dau mere pe pere, sunt foarte incantata ca ma trimite acasa, n-as mai veni vreodata", se autoblesteama doamna. Inchei spunandu-i sa nu se mai blesteme atata, ca toate trec si asta e. "Sarua€™mana", ii zic. "La revedere", imi zice. (L.M.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.