"Recentele declaratii ale reprezentantului UE pentru R. Moldova, maghiarul Kalman Mizsei, facute la 10 iulie, la Bucuresti, sunt cuplate, simpla coincidenta, desigur, cu doua evenimente. Pe de-o parte, rezultatul alegerilor locale din R. Moldova, pe
"Recentele declaratii ale reprezentantului UE pentru R. Moldova, maghiarul Kalman Mizsei, facute la 10 iulie, la Bucuresti, sunt cuplate, simpla coincidenta, desigur, cu doua evenimente. Pe de-o parte, rezultatul alegerilor locale din R. Moldova, pe de alta, si nu fara legatura cu rezultatul de la locale, cu recentele eforturi de "solutionare" a conflictului transnistrean. Ce a spus in esenta diplomatul european? A spus cam tot ceea ce am auzit si eram obisnuiti pana acum sa auzim, dar nu de la un diplomat al Bruxellesului, ci de la unul al Chisinaului. A mustruluit public Bucurestiul pentru ca nu semneaza tratatul cu Chisinaul si nu joaca corect in chestiunea cetateniei, lasand-o prea libera, a vorbit despre "societatea civila" si "pluralismul" din Transnistria, despre emigrarea in masa spre Europa prin intermediul cetateniei etc. Nu e vorba aici de a raspunde afirmatiilor diplomatului european - a carui viziune absolut unilaterala asupra unor relatii bilaterale ne lasa melancolici -, ci de a completa tabloul cu acele tuse pe care reprezentantul UE in R. Moldova le-a ignorat cu obstinatie. Si domnia sa, si sustinatorii domniei sale". Depasirea mandatului diplomatic nu este ceva nou la Chisinau - reprezentantul OSCE din Republica Moldova William Hill a fost acuzat de analistul Vladimir Socor de "inselaciuni" si "falsificari ingrozitoare". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.