Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a avertizat cu cod rosu pentru temperaturi de peste 41 de grade judetele Giurgiu si Ilfov, precum si municipiul Bucuresti, pentru ziua de astazi, avertizarea fiind valabila pentru toata suprafata. Alte tr
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a avertizat cu cod rosu pentru temperaturi de peste 41 de grade judetele Giurgiu si Ilfov, precum si municipiul Bucuresti, pentru ziua de astazi, avertizarea fiind valabila pentru toata suprafata. Alte trei judete - Dolj, Olt si Teleorman - au fost atentionate tot cu cod rosu numai pentru partea de sud.
Masuri noi
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si ministrul Reformei Administrative si Internelor, Cristian David, au propus o serie de masuri suplimentare pentru combaterea efectelor caniculei, precum cresterea numarului de ambulante (prin detasare, cate 5 pentru cele 5 judete si 10 pentru Capitala), sistarea activitatilor in spatii libere in intervalul orar 11.00-18.00, modificarea programului celor care lucreaza in administratie, reprogramarea examenelor la unele facultati, cresterea numarului de puncte de prim ajutor.
In ceea ce privesc examenele care au loc astazi, programul lor a fost modificat astfel: la Academia de Stiinte Economice, examenul la Finante va avea loc in intervalul orar 8.00-11.30, iar cel la Contabilitate, programat sa inceapa la ora 14.30 a fost amanat pentru ora 18.00. Examenul la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti se desfasoara de la ora 19.30, pana la ora 23.00, desi fusese programat initial la 14.00. De asemenea, in Craiova, examenul la Institutul pentru Educatie Fizica si Sport are loc in intervalul 6.00-11.00, iar examenele la Literatura si la Muzica incep la ora 18.00. La Ministerul Sanatatii a fost infiintata "o celula de urgenta" formata din secretarul general adjunct si directorii din minister, precum si directorii autoritatii de sanatate publica din judetele avertizate cu cod rosu, care vor monitoriza situatia.
Sambata, ministrul Sanatatii excludea posibilitatea ca zonele in care sunt inregistrate peste 42 grade Celsius sa fie atentionate cu cod rosu, aratand ca aceasta avertizare este introdusa doar daca temperaturile ridicate persista cel putin doua zile consecutiv, in aceeasi localitate.
Intrebat daca exista riscul ca pentru zonele in care sunt inregistrate temperaturi de peste 41 grade Celsius, precum Lunca Dunarii, Bechet, Calafat si Zimnicea, sa fie introdus codul rosu, ministrul a raspuns negativ. "Codul rosu se declanseaza cand sunt inregistrate temperaturi mai mari de 41 grade in aceeasi localitate cel putin doua zile consecutiv. Nu avem asemenea situatii in acest moment. Temperaturi de 41 sau 42 de grade se inregistreaza izolat, in localitati in care nu se repeta. Nu se prognozeaza sa se intample asa ceva, ca atare nu sunt intrunite conditiile, conform procedurilor, sa se anunte cod rosu", a afirmat, sambata, Nicolaescu, inainte de noile prognoze prezentate ieri de ANM.
Miercuri incep ploile
Atat codul rosu, cat si cel portocaliu din sud-vestul tarii, dar si cel galben din nord-vestul si centrul tarii, s-ar putea ridica de miercuri, a anuntat, de asemenea, ministrul Nicolaescu. Avertizari cu cod portocaliu au primit, sambata, 20 de judete: Mehedinti, Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Arges, Dambovita, Prahova, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Vaslui si zona de vest din Constanta si Tulcea, la care se adauga Capitala. Avertizarile meteorologice cod portocaliu indica fenomene ca vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger, periculoase si de intensitate mare, existand risc de viituri pe raurile mici. Pentru restul tarii, ANM a aplicat atentionare meteo cod galben, potrivit careia in dupa-amiaza zilei de astazi se vor inregistra temperaturi de 35-38 de grade. De asemenea, pentru judetele din Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, nordul si centrul Moldovei, atentionarea cod galben indica instabilitate atmosferica care se va manifesta prin ploi torentiale, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina. Atentionarile meteorologice cod galben indica fenomene ca averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate, racirea vremii, care sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati.
Apa Nova informeaza ca uzinele de tratare a apei potabile pe care compania le gestioneaza - de la Arcuda, Rosu si Crivina "functioneaza in parametrii stabiliti", iar calitatea apei distribuite de la acestea in retea este controlata in timp real in permanenta.
Pana de curent la Guvern
Palatul Victoria a ramas fara curent, ieri, aproximativ 40 de minute, fapt ce a impiedicat functionarea aparatelor de aer conditionat si a Internetului. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat in cladirea Guvernului pe tot parcursul defectiunii. Si alte zone din Capitala au ramas ieri, dupa-amiaza, fara energie electrica, reprezentantii Electrica afirmand ca aceste incidente au avut loc din cauza temperaturilor extrem de mari inregistrate, care au dus la cresterea consumului.
18 decese
Temperaturile caniculare din ultima saptamana au dus la moartea a 18 persoane, dintre care trei noi cazuri au fost inregistrate duminica, in judetele Iasi, Caras-Severin si Ilfov.
Tot din cazua caldurii excesive, circulatia autovehiculelor mai mari de 7,5 tone va continua sa fie restrictionata pe drumurile nationale si pe cele judetene, intre orele 11.00-20.00, a anuntat ieri seful Comitetului interministerial pentru prevenirea si reducerea efectelor caniculei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Masura va excepta vehiculele care transporta animale vii sau produse perisabile de origine animala sau vegetala, cele care participa la interventii in caz de forta majora, care efectueaza transporturi funerare sau postale, precum si pe cele care transporta echipamente si produse de prim ajutor, carburanti, marfuri sub temperatura controlata, sau care tracteaza vehicule avariate. Potrivit Ministerului Transporturilor, pot circula in orele de canicula maxima vehiculele care transporta si distribuie apa si hrana in zonele calamitate sau cele destinate prin constructie salubrizarii, cele care transporta deseuri de origine animala sau de alta natura care prezinta pericol de contaminare, in vederea distrugerii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.