Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ieri ca a instituit codul rosu in zonele din sudul judetelor Teleorman, Olt si Dolj si pe intreaga suprafata a judetelor Giurgiu, Ilfov si a Capitalei.
Pentru instituirea avertizarii cu cod ros
Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ieri ca a instituit codul rosu in zonele din sudul judetelor Teleorman, Olt si Dolj si pe intreaga suprafata a judetelor Giurgiu, Ilfov si a Capitalei.
Pentru instituirea avertizarii cu cod rosu este nevoie ca doua zile consecutiv sa se prognozeze temperaturi de cel putin 41 de grade Celsius in aceeasi zona.
Pentru a rezista temperaturilor ridicate, Ministerul Sanatatii recomanda consumul de lichide la fiecare 15 - 20 de minute, precum si al fructelor si legumelor proaspete.
Trebuie evitate expunerea la soare intre orele 11,00 - 18,00, consumul de alcool si de cafea, dar si folosirea ventilatorului daca temperatura aerului depaseste 32 de grade Celsius. Geamurile trebuie deschise numai cand temperatura de-afara este mai mica decat cea din incapere.
Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si socul hipotermic.
In cazul crampelor de caldura, al epuizarii si al insolatiei persoana trebuie sa-si inceteze activitatea pentru cateva ore, sa fie dusa la umbra si hidratata cu sucuri de fructe sau bauturi energizante diluate cu apa.
Daca disconfortul dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical. Socul hipertermic este o urgenta medicala. Simptomele sunt: pielea foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorientare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.