Cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor in casnicie este reprezentata de lipsurile materiale (70%), lipsa de bani (42%), sarcinile gospodaresti (42%) si comportamentul copiilor (20%), releva Barometrul de Opinie Publica Viata in cuplu, editi
Cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor in casnicie este reprezentata de lipsurile materiale (70%), lipsa de bani (42%), sarcinile gospodaresti (42%) si comportamentul copiilor (20%), releva Barometrul de Opinie Publica Viata in cuplu, editia mai 2007, lansat, marti, de Fundatia Soros Romania, informeaza Rompres.

Bautura este considerata un motiv de cearta de 10% din populatie, afectand intr-o mai mare masura pe femei decat pe barbatii.

Datele Barometrului de Opinie Publica arata diferente foarte mari intre barbati si femei in ceea ce priveste relatiile sexuale in afara casatoriei. Doar 38% dintre femei spun au avut relatii sexuale inainte de casatorie, in vreme ce procentul este de 76% in cazul barbatilor.

Cea mai importanta conditie a succesului intr-o casnicie este considerata iubirea, urmata de conditiile bune de locuit si de sprijin reciproc, incredere si fidelitate. In schimb, copiilor li se atribuie o importanta scazuta pentru o casnicie fericita.

Potrivit studiului, aproape doua treimi (62%) dintre romani au o relatie pe termen lung, pe care cei mai multi (56%) au oficializat-o prin casatorie, ceilalti (6%) preferand traiul in comun fara acte. Doar 78% dintre toate cuplurile locuiesc singure intr-o gospodarie, celelalte impartind spatiul cu parintii sau cu alte rude.

Procentul cuplurilor care nu au o casa a lor creste la 61% pentru perechile in care cel intervievat are sub 25 de ani, respectiv la 34% pentru cele in care respondentul se afla in grupa de varsta 25-34 de ani.

Romanii petrec in medie 25 de ore saptamanal cu muncile casnice, ceea ce reprezinta o medie de peste trei ore pe zi. Avand in vedere distributia sarcinilor casnice pe sexe, femeile petrec in gospodarie si pentru ingrijirea copiilor un numar considerabil mai mare de ore comparativ cu barbatii (o data si jumatate).

Familia moderna, egalitara, este preferata de majoritatea subiectilor, mai mult de jumatate dintre persoanele investigate declarand ca nu conteaza cine conduce in familie, barbatul sau femeia. Totusi, cei care considera ca barbatul ar trebui sa conduca reprezinta un procent destul de ridicat (41%).

Ancheta de teren a fost realizata in perioada 21 mai - 4 iunie, pe un esantion de 1.999 persoane in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Marja de eroare este de +/-2,3%, pentru un nivel de incredere de 95%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.