Ne mai desparte o saptamana de intalnirea conducerii BNR unde se va stabili nivelul dobanzii de politica monetara, intr-un moment in care leul este impins tot mai sus de speculatori si de intrarile mari de investitii directe in economie sau banii romanilor care muncesc in strainatate.
Parerile dealerilor bancari sunt mai impartite decat in alte perioade similare. Unii se asteapta la mentinerea valorii de 7% in timp ce ceilalti vad o scadere la 6,75%.
Semnalele transmise in piata de BNR, care a trecut de la sterilizari cu scadenta la o luna la cele cu termen de doua saptamani dau impresia, cel putin prin evolutia dobanzilor, ca se pregateste o scadere a dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual.
Facand o retrospectiva a dobanzii la depozitele atrase de la bancile comerciale pentru scadenta de doua saptamani, observam ca acestea s-au aflat constant sub pragul de 7%. La prima sterilizare de acest gen, din 9 iulie, dobanda medie a fost de 6,75% pentru ca la urmatoarea aceasta sa coboare pana la 5,31%, cu un minim de 4,50%. Nu a facut exceptie de la miscarile dobanzii nici licitatia de ieri, cand banca centrala a acceptat depozite cu scadenta la doua saptamani in valoare de 2 miliarde lei. Nivelul randamentului a urcat la 6,54%, insa limitele ofertelor facute de bancile comerciale au fost mari, cu un minim de 5,50% si un maxim de 6,85%.
Decizia BNR va fi una importanta avand in vedere ca pe deoparte inflatia de baza se afla pe un trend descendent, sub limita de 4%/an, chiar daca unele preturi administrate continua sa creasca, iar ultima gaselnita a Guvernului, majorarea pensiilor, va crea tensiuni inflationiste. Pe de alta parte, principalul motor al scaderii preturilor il constituie evolutia apreciativa a monedei nationale, care asigura mentinerea unor importuri ieftine. Insa, cresterea leului nu este sustinuta de o evolutie asemanatoare a productivitatii muncii, iar deficitul comercial si cel de cont curent cunosc, aproape luna de luna, noi maxime istorice.
Analistii UniCredit considera, de exemplu, ca dobanda de politica monetara va fi redusa de la 7 la 6,75%, iar acest nivel va fi mentinut pana in martie viitor. Alti analisti considera insa ca dobanda va fi mentinuta, pana la sfarsitul anului la 7%, o modificare urmand sa survina in cazul in care leul s-ar aprecia semnificativ.
Pentru lunile urmatoare se asteapta insa o reducere a rezervelor minime obligatorii, cu 2% pentru cele la lei si cu 10% pentru cele in valuta.
O astfel de masura ar ajuta bancile comerciale, care in goana lor dupa clienti au inceput sa isi reduca, cel putin la nivel declarativ, diferenta intre dobanzile platite la depozitele atrase si cele pe care le percep la creditare. Conform mediilor calculate de BNR, in decurs de un an dobanda la creditele noi in lei a coborat cu 1,85 puncte procentuale, in timp ce dobanda la depozite a urcat cu 0,38 puncte procentuale, intarind miscarea de apropiere. Problemele apar insa in cazul diferitelor comisioane percepute de banci. Astfel, castigul mediu pe care un deponent il poate obtine in sistemul bancar este de 6,75%. Impozitele, dar mai ales comisioanele percepute de banca pentru administrarea contului si la retragerea de numerar anuleaza insa, in mare parte, profitul obtinut din dobanda.