CE BEM, CE MANCAM
Inghetata contine lapte praf degresat, dar nu este un argument pentru a fi consumata de persoanele cu probleme de greutate. Undeva ascunsa printre aditivi alimentari sta grasimea din lapte.


Inghetata cu aroma de vanilie si sirop de caramel Aloma are in compozitie doua ingrediente care se bat cap in cap. Primul este laptele praf degresat, si consumatorul se poate gandi ca, mancand, nu va avea probleme cu silueta. Insa,  la sfarsitul listei de ingrediente, apare grasimea din lapte, ceea ce arata inca o data ca trebuie intotdeauna sa citim eticheta pana la capat. Compozitia integrala a inghetatei este: "lapte praf degresat reconstituit, sirop de caramel 18% (baza sirop de caramel E 150 (zahar, apa, lapte condensat cu zahar, sirop de glucoza, unt, agent de ingrosare (adipat de diamidon acetilat E 1451), sirop de zahar caramelizat, sare, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), aroma), apa, zahar, emulgator (lecitina din soia E 322), stabilizatori (guma xantan E 415, guma carruba E 415), zahar, sirop de glucoza, grasime vegetala, dextroza, zer praf (din lapte), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), stabilizator (carboximetilceluloza E 466), grasime din lapte, praf de galbenus de ou, arome. Poate contine urme de gluten si proteine din albus de ou".  


ANALIZA. Profesorul Mencinicopschi ne spune ca produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un continut semnificativ de zaharuri cu index glicemic ridicat: zahar, sirop de glucoza, dextroza, imprimand o incarcatura glicemica ridicata, periculoasa pentru pancreas, rezultand variatii mari ale glicemiei. Inghetata mai contine o serie de aditivi alimentari: agenti de ingrosare, emulgatori, stabilizatori pentru a mari palatabilitatea produsului (creste placerea de a manca). Produsul contine grasimi de origine animala saturate si grasimi vegetale, nespecificandu-se daca sunt sau nu hidrogenate. Referitor la densitatea energetica, datorita continutului de zaharuri si grasimi, produsul poate avea o valoare energetica mare sau foarte mare.


CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderatie de persoanele active sanatoase. Inghetata va fi evitata de bolnavii cardiovasculari, de cei cu sensibilitati digestive, suferinzilor hepatici si renali,  femeile insarcinate si care alapteaza. Suferinzii de celiachie si cei cu alergie la albusul de ou vor testa mai intai produsul. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.