Mai mult, intr-un comunicat al Presedintiei, se arata ca nota de achizitie a fost elaborata de MApN si semnata de catre premierul Tariceanu in perioada in care Traian Basescu era suspendat din functie. In replica, Guvernul a explicat ca propunerile m
Mai mult, intr-un comunicat al Presedintiei, se arata ca nota de achizitie a fost elaborata de MApN si semnata de catre premierul Tariceanu in perioada in care Traian Basescu era suspendat din functie. In replica, Guvernul a explicat ca propunerile ministerelor care intra in discutia CSAT trebuie avizate de premier, lucru care nu presupune insa si aprobarea actului in cauza.
Redotarea Romavia, sustinuta de Tariceanu
Presedintia considera drept "descalificant" modul in care reprezentanti ai PNL s-au folosit de decizia din sedinta CSAT din 28 iunie referitoare la achizitia de catre Romavia a doua aeronave noi, in valoare de 300 de milioane de dolari. "Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei CSAT, din data de 28 iunie a.c., la propunerea Ministerului Apararii. In cadrul aceleiasi sedinte, planul de redotare a fost prezentat si sustinut de catre ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu", se arata in comunicatul Presedintiei. Traian Basescu este nemultumit de faptul ca liberalii s-au folosit de acest subiect pentru a-l ataca, desi propunerea a apartinut unor ministri PNL. "Ulterior, reprezentanti ai aceluiasi partid, dar si ai PSD, au folosit tema pentru atacuri politice nejustificate impotriva presedintelui Romaniei", se precizeaza in comunicat. Conceptia de redotare cu aeronave speciale a Romavia a fost trimisa de catre Ministerul Apararii secretarului CSAT, generalul Ioan Oprisor, in data de 11 mai 2007 cand presedintele Basescu era suspendat din functie. Nota a fost facuta publica de catre Presedintie in cursul zilei de ieri deoarece nu intra in categoria documentelor clasificate.
Blaga: "Primul ministru, beneficiarul achizitiei"
Prima riposta la aceste acuze a venit din partea lui Vasile Blaga, pedistul spunand ca proiectele de decizie in CSAT apartin ministerelor, in cazul de fata, MApN-ului. Blaga sustine ca Administratia Prezidentiala nu detine aeronave in nume propriu, asigurarea transportului pentru presedinte revenind Romavia, companie care apartine Ministerului Apararii. Mai mult, avioanele Boeing 707 nu mai sunt primite pe aeroporturile europene din cauza poluarii fonice, reticente existand chiar si in cazul in care la bord se afla demnitari. In plus, unul dintre beneficiarii achizitiei este chiar primul-ministru. "Am ramas neplacut surprins de acest joc populist de doi lei", a adaugat fostul ministru de Interne.
Guvernul confirma
In replica, Guvernul a explicat ca potrivit legii CSAT orice propunere a ministerelor pentru a fi inclusa pe ordinea de zi a sedintei Consiliului trebuie sa aiba avizul premierului. "Acest aviz nu inseamna si aprobarea documentului. Pozitia premierului este si va ramane aceea ca un asemenea demers s-ar putea realiza doar daca disponibilitatile bugetare pe termen lung o permit", se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.