Luari de ostatici, atacuri cu arme chimice, impuscaturi, coloane de TAB-uri - cu asta s-au intilnit in ultimele zile turistii montani, spectatori ai unui curs militar.

Un cameraman al postului Realitatea TV a fost rapit joi, 19 iulie, intr-o ambuscada organizata de teroristi cagulati. Desi a incercat sa opuna rezistenta, Emil Moldoveanu a fost legat si dus in padure, sub amenintarea armei. Numai interventia trupelor speciale a facut ca operatorul roman sa fie eliberat in aceeasi zi si sa se intoarca teafar la colegii care il asteptau... la umbra, la o bere!

„Mascatii" l-au rapit pe
cameramanul de la Realitatea TVIn TAB-urile Armatei romane incap numai
ziaristii sau militarii supli Cele de mai sus puteau sa se intimple in teatrele de operatiuni din Irak sau Afganistan, unde fortele armate romane desfasoara operatiuni in cadrul NATO sau al Coalitiei Multinationale. Pentru a preveni insa tocmai astfel de incidente, luarea de ostatici s-a petrecut in apropiere de Predeal, unde un grup de 16 ziaristi din presa nationala si locala (printre care si un redactor de la Cotidianul) a participat la cea de-a patra editie a cursului pentru corespondenti de razboi organizat de Ministerul Apararii.Sub indrumarea militarilor din trupele de vinatori de munte, ziaristii au invatat sa se catere pe coarde, pe Stinca Inocentului din Cheile Risnoavei, sa coboare in rapel sau pe funicular, sa reactioneze in cazul descoperirii unui dispozitiv exploziv improvizat pe drum, in timpul deplasarii cu camioane militare sau transportoare blindate. Pregatirea practica a fost precedata de o zi si jumatate de cursuri la Bucuresti. Jurnalistii au incercat sa resusciteze un manechin, acordindu-i primul ajutor in caz de stop cardio-respirator si au invatat sa se protejeze atit impotriva agresorilor, cit si a bolilor sau factorilor de mediu din tari straine. Profesori le-au fost militari care, ca observatori ONU in Congo sau Angola, au trecut ei insisi prin experienta de a fi luati ostatici sau de a fi expusi riscului imbolnavirii de malarie.

Daca s-au repezit sa-si puna mastile de gaz pe fata si s-au imbulzit, curiosi, sa vada cum este intr-un cort pentru decontaminare in caz de atac cu arme chimice, jurnalistii nu au fost insa tentati sa probeze cit de bine functioneaza echipamentul respectiv si au refuzat amabila invitatie a militarilor de a sparge o fiola cu gaz toxic, pentru a vedea daca patesc ceva!

Nici deplasarea la centrul de pregatire Montana, de linga Predeal, nu a fost lipsita de peripetii. Ministerul Apararii a pus trei elicoptere Puma la dispozitia ziaristilor. In timp ce zborul deasupra Vaii Prahovei a constituit deliciul unora dintre ei si o oportunitate de a filma sau fotografia de sus parcursul, altii au cautat cu disperare pungi, cind eschivele pe care pilotii le-au facut pentru a demonstra posibile situatii de razboi le-au adus mincarea de la popota in git.

Presa viziteaza o asa-zisa scoala
pentru copiii localnicilorInceputul catararii pe stinca
a fost cel mai greu Asemanarea cu Irakul sau Afganistanul a continuat si dupa aterizare si nu s-a limitat la temperaturile de peste 40 de grade. Abia ajunsi sa simta din nou pamintul sub picioare, ziaristii au fost tinta unui atac cu rachete si au fost nevoiti sa o zbugheasca in adapostul improvizat, cu casti si veste antischije pe ei, dar, in cazul fetelor, si in sandale cu toc, intrucit nu se asteptasera la asemenea primire! Cei 16 membri ai presei au putut sa se razbune doar pe ofiterii de relatii publice ai MAp, care participau alaturi de ei la curs, pentru a invata, la rindul lor, sa interactioneze mai bine cu ziaristii. Lipsiti de puterea de foc a „taberei adverse", jurnalistii i-au supus pe purtatorii de cuvint unui dur tir de intrebari, parat cu succes de militari.

Scopul urmarit de organizatorii cursului este acela de a evita deplasarea in teatrele de operatiuni, fie pe cont propriu, fie insotind Armata romana, a unor jurnalisti nepregatiti sa faca fata dificultatilor din teren. In caz contrar, acestia ar putea sa puna in pericol viata lor sau a celor din jur, sa fie luati ostatici, sa se imbolnaveasca grav sau, in cel mai bun caz, sa transmita informatii eronate ori, mai rau, clasificate, care ar putea compromite unele operatiuni militare.

Cotidianul face valuri in MAp

In urma reportajului „«Soimii Carpatilor» si «Scorpionii Rosii» in desertul afgan", publicat luna trecuta in Cotidianul, care relata recalcitranta militarilor romani din Kandahar de a colabora cu reporterul nostru, reprezentantii MAp si-au cerut scuze pentru acest incident si au declarat ca au luat masuri pentru a evita repetarea lui.

Filmul complet al razboiului de trei zile, pe www.cotidianul.ro/select