Numarul cetatenilor aflati in evidenta serviciilor de asistenta a crescut de la 107.956 la 110.318 persoane, dintre care 21.865 beneficiaza, pe timp de canicula, de servicii medicale, igiena personala si a locuintei, plata facturilor, aprovizionare c
Numarul cetatenilor aflati in evidenta serviciilor de asistenta a crescut de la 107.956 la 110.318 persoane, dintre care 21.865 beneficiaza, pe timp de canicula, de servicii medicale, igiena personala si a locuintei, plata facturilor, aprovizionare cu produse alimentare si apa minerala. Ministrul Sanatatii a precizat ca linia telefonica gratuita pusa la dispozitie de autoritati pentru servicii de consiliere si recomandari privind masurile de protectie impotriva temperaturilor ridicate si de reducere a efectelor caniculei, cu numarul 0800.800.187, poate fi folosita doar prin apeluri din reteaua Romtelecom.
Prognozele meteorologice raman in continuare alarmante. Avertizarea cu cod portocaliu pentru temperaturi caniculare a fost prelungita pana maine, 24 iulie, pentru 20 de judete si municipiul Bucuresti. Judetele pentru care a fost extinsa avertizarea cu cod portocaliu sunt Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui, zonele vestice din Tulcea si Constanta. Pentru celelalte judete este valabila avertizarea cu cod galben, cu temperaturi de 35-38 grade Celsius si instabilitati atmosferice sub forma de vijelii, descarcari electrice si grindina.
Din cauza caniculei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a facut un nou apel catre autoritatile publice dar si catre cetateni pentru a respecta masurile care se impun a fi luate in aceasta perioada. Astfel, institutiile care lucreaza cu publicul si care au anumite conditii specifice trebuie "sa nu omita sa-si adapteze programul de lucru pentru cetateni astfel incat acestia sa fie feriti de efectele caniculei", a spus Nicolaescu. Acesta a adaugat ca a discutat si cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care, la randul sau, a reiterat solicitarea ca Inspectiile Teritoriale de Munca sa verifice in continuare cum se aplica prevederile legale de catre angajatori in ceea ce inseamna asigurarea ventilatiei la locurile de munca, adaptarea programului de lucru si asigurarea necesarului de apa.
Nicolaescu exclude codul rosu
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a exclus posibilitatea ca zonele in care sunt inregistrate peste 42 grade Celsius sa fie atentionate cu cod rosu, aratand ca aceasta avertizare este introdusa doar daca temperaturile ridicate persista cel putin doua zile consecutiv, in aceeasi localitate. Intrebat de presa, la Guvern, daca exista riscul ca pentru zonele in care sunt inregistrate temperaturi de peste 41 grade Celsius, precum Lunca Dunarii, Bechet, Calafat si Zimnicea, sa fie introdus codul rosu, ministrul a raspuns negativ. "Codul rosu se declanseaza cand sunt inregistrate temperaturi mai mari de 41 grade in aceeasi localitate cel putin doua zile consecutiv. Nu avem asemenea situatii in acest moment. Temperaturi de 41 sau 42 de grade se inregistreaza izolat, in localitati in care nu se repeta. Nu se prognozeaza sa se intample asa ceva, ca atare nu sunt intrunite conditiile, conform procedurilor, sa se anunte cod rosu", a afirmat, sambata, Eugen Nicolaescu, la sfarsitul sedintei de la Guvern a comitetului pentru situatii de urgenta. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.