Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a acuzat din nou Romania ca "atenteaza la statalitatea Moldovei" prin acordarea de cetatenie romana basarabenilor - declaratiile oficialului moldovean fiind facute in direct la postul privat de televizi
Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a acuzat din nou Romania ca "atenteaza la statalitatea Moldovei" prin acordarea de cetatenie romana basarabenilor - declaratiile oficialului moldovean fiind facute in direct la postul privat de televiziune NIT. Voronin a participat la prima editie a unei noi emisiuni a televiziunii amintite, intitulata "Conversatii cu presedintele", dupa cum informa pe prima pagina editia de vineri a oficiosului guvernamental "Moldova Suverana".
Voronin la brat cu Mizsei
Bucurestiul le propune cetatenilor Republicii Moldova acordarea cetateniei romane, profitand de faptul ca acestia nu pot calatori liber in statele membre UE, a declarat presedintele moldovean Vladimir Voronin, relateaza Mediafax. Potrivit lui Voronin, pozitia expusa de reprezentantul Uniunii Europene in Republica Moldova, Kalman Mizsei - care a declarat recent ca Bruxelles-ul doreste ca Romania sa-si inaspreasca legea privind acordarea cetateniei - reprezinta si pozitia oficiala a Chisinaului. "Chisinaul nu ar dori ca cetatenii moldoveni sa solicite in masa cetatenie romana, pentru a ajunge in UE. Pe de alta parte, Bruxelles-ul se asteapta ca Romania sa modifice legea acordarii cetateniei, pentru a restrange bazele de acordare a acesteia", a declarat Mizsei.
In declaratiile facute postului de televiziune NIT, Vladimir Voronin a precizat ca a informat structurile europene cu privire la temerile Chisinaului legate de aceasta problema, cu ocazia vizitei sale din 18 iunie, la Bruxelles. "Romania si-a depasit atributiile unui stat membru al Uniunii Europene", a declarat presedintele moldovean, potrivit caruia "Romania a visat de mult la posibilitatea de a-i face pe toti moldovenii cetateni romani". Cetatenii Republicii Moldova au depus pana in prezent 500.000 de cereri pentru dobandirea cetateniei romane, dar cum multe dintre ele se refera la familii intregi, numarul total al persoanelor vizate ar putea ajunge la circa 900.000.
Voronin nu vrea NATO
Republica Moldova nu va renunta niciodata la statutul de tara neutra, a mai declarat presedintele Vladimir Voronin in cadrul emisiunii de la NIT, informeaza Rompres. "In Moldova nu trebuie sa ramana oameni in uniforma militara. Niciodata nu vom renunta la neutralitatea constitutionala a statului nostru", a afirmat Vladimir Voronin. Referindu-se la colaborarea cu NATO, Vladimir Voronin a apreciat ca aceasta este necesara nu atat din punct de vedere militar, cat civil, si ca se dezvolta conform unui plan individual de parteneriat. Presedintele Voronin a mai declarat in cadrul aceleiasi emisiuni ca un plan secret in privinta Transnistriei nu are sens atata timp cat el nu este promovat in Parlament si ca astfel de informatii reprezinta o speculatie a Opozitiei. Voronin a adaugat ca problema trebuie solutionata in cadrul formatului de 5 plus 2, iar Republica Moldova reintregita trebuie complet demilitarizata, regiunea transnistreana urmand sa aiba un statut similar cu al Autonomiei Gagauze. Vladimir Voronin s-a declarat dispus sa-si prezinte demisia, daca aceasta va contribui la rezolvarea conflictului transnistrean. "Daca rezolvarea conflictului transnistrean depinde de demisia mea, atunci sunt gata sa mi-o prezint chiar maine", a afirmat presedintele moldovean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.