Un program dezvoltat de cercetatori americani ii poate identifica pe cei mai activi membri ai comunitatilor online. Cercetatorii ii pot detecta pe participantii-cheie in discutiile de pe internet, dupa analiza conexiunile intre mii de mesaje pe acelasi subiect, informeaza newscientist.com.


Cercetarile anterioare pe aceasta tema se concentrau pe analiza continutului fiecarui mesaj, din care reieseau concluzii privind relevanta participantilor. Noua abordare simplifica procesul, facand doar o analiza a relatiei dintre mesaje.


CERCETARE. Howard Wleser, sociolog al Universitatii Cornell, si colegii sai au analizat timp de o luna posturile de pe trei grupuri de discutie, unul referitor la un limbaj de programare, unul legat de un anume tip de server si altul despre confectionarea zmeelor. Au evaluat peste 5.700 de mesaje de la circa 450 de utilizatori activi. Apoi au calculat cat de des raspundea fiecare utilizator mesajelor sau cat de des ii erau oferite replici, cat de des initia o persoana o discutie si in cate mesaje consta contributia fiecaruia la un subiect, conturandu-se cate un model comportamental pentru diferiti utilizatori. Astfel s-a ajuns la concluzia ca cei mai informati utilizatori, "oamenii cu raspunsuri", sunt destul de taciturni. Interventiile lor sunt punctuale, oferind raspunsuri utile la probleme concrete, iar apoi dispar din conversatie, spre deosebire de "artistii discutiilor", care domina la acest capitol. Rezultatele acestei cercetari s-ar putea dovedi utile pentru motoarele de cautare, care ar putea returna rezultate mult mai utile pentru utilizator.