Taxa auto de prima inmatriculare, impozitarea castigurilor bursiere si a tranzactiilor imobiliare au adus, in primul semestru, bugetului 628,88 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.
Astfel, taxa auto de prima
Taxa auto de prima inmatriculare, impozitarea castigurilor bursiere si a tranzactiilor imobiliare au adus, in primul semestru, bugetului 628,88 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.
Astfel, taxa auto de prima inmatriculare a adus, in primul semestru, bugetului 301,2 milioane lei, o treime din incasari fiind raportate pentru luna iunie, potrivit datelor MEF. In luna iunie, incasarile din taxa auto au ajuns la 96,49 milioane lei, cel mai redus nivel, de 3,74 milioane lei, fiind inregistrat in ianuarie. In februarie, veniturile din taxa auto au totalizat 30,68 milioane lei, in martie si aprilie s-au apropiat de 60 milioane lei, iar in luna mai au coboarat la 52,6 milioane lei. Sumele incasate in primul semestru reprezinta 39% din nivelul total prognozat, Guvernul bugetand pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto. Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite cu ocazia importului si a achizitionarii autoturismelor de pe piata interna.
Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea acestei taxe a fost limitarea importului de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a criticat, insa, Executivul pentru introducerea acestei taxe si a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei.
In ceea ce priveste sumele colectate la buget din impozitarea castigurilor bursiere, acestea au ajuns, la finele primului semestru, la 157,78 milioane lei, de aproape sase ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, rezultat influentat de platile anticipate si de evolutia pietei de capital. Autoritatile au bugetat pentru acest an incasari de 738,9 milioane de lei din impozitarea veniturilor rezultate din transferul titlurilor de valoare.
Totodata, incasarile din impozitarea tranzactiilor imobiliare au insumat169,9 milioane lei in primul semestru, cu 30% peste nivelul bugetat pentru intregul an, de 132 milioane lei, si cu 14,5% mai mult decat in perioada similara din 2006, potrivit MEF.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.