Originar din Turcia, iaurtul este apreciat pentru calitatile sale nutritive. Este un aliment usor digerabil, care poate fi consumat ca atare sau in combinatie cu alte mancaruri. Datorita faptului ca iaurtul contine aminoacidul numit tirozina, special
Originar din Turcia, iaurtul este apreciat pentru calitatile sale nutritive. Este un aliment usor digerabil, care poate fi consumat ca atare sau in combinatie cu alte mancaruri. Datorita faptului ca iaurtul contine aminoacidul numit tirozina, specialistii in nutritie au ajuns la concluzia ca o zi grea, mai ales in cazul celor care depun efort intelectual, este mai usor de suportat daca se consuma cel putin un pahar cu iaurt. Considerat un "super-lapte", util pentru toate varstele si pentru toate tipurile de activitati profesionale, este de asemenea un adjuvant in lupta cu o serie de boli, dar si cu problemele generate de canicula.


RETETE. La prepararea iaurtului de casa se poate folosi lapte de vaca, oaie sau bivolita. Iata doua retete care va pot fi de folos mai ales pentru zilele calde de vara.

Pentru a transforma in iaurt un litru de lapte, aveti nevoie si de doua linguri de iaurt sau de smantana acra, intrucat iaurtul si smantana contin fermentii necesari. Laptele il puneti la fiert intr-o cratita, apoi il lasati la racit. Cand ajunge sa fie doar caldut, veti adauga iaurtul (smantana, dupa caz), amestecand mereu. Laptele astfel preparat se vantura de mai multe ori dintr-un vas intr-altul. Este de preferat sa folositi vase de lut. Se toarna apoi in vase mai mici (pentru o portie sau doua), care pot fi borcane, cesti, ulcele sau chiar pahare. Se acopera fiecare vas cu un tifon curat pus in doua sau cu o tesatura de in si se asaza la prins la loc rece.


O a doua reteta pe care v-o propunem presupune sa utilizati o jumatate de litru de lapte crud, o jumatate de lapte fiert si doua linguri de iaurt sau smantana. Peste laptele crud, asezat intr-un vas mai mare, se toarna laptele fiert (care trebuie sa fie clocotit). Se amesteca bine cu o lingura de lemn, dupa care se lasa sa se racoreasca. Atunci cand este caldut, se adauga in el iaurtul sau smantana, se amesteca, se toarna in vase mai mici, care se leaga la gura ca-n reteta precedenta, doar ca de data aceasta se lasa la prins intr-un loc caldut si abia a doua zi se da la rece.


SUGESTII. Iaurtul se poate consuma fie ca atare, fie subtiat cu apa (devenind o bautura usoara pentru zilele caniculare), fie indulcit cu zahar sau miere si sifonat cu apa minerala (o bautura racoritoare dulce), fie asociat cu diferite dulceturi, ca o gustare intre mese sau ca desert.



CalitatiConsumul zilnic de iaurt este important, deoarece acest aliment este activ in protejarea sau vindecarea organismului de mai multe afectiuni. Datorita faptului ca stimuleaza celulele umane sa produca mai mult interferon, el ajuta la lupta dusa de organism impotriva infectiilor. Este un fel de antibiotic, oferind protectie impotriva invadatorilor bacteriali de genul salmonella (care apar mai des vara) si reduce cantitatea de substante cu potential cancerigen produse de bacteriile intestinale.


PlacintaIngrediente: 600 g iaurt, 200 g zahar, 1 kg foi de placinta, 6 oua, 4 lingurite ulei, zahar vanilinat, sare.
Preparare: Se freaca galbenusurile cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un varf de cutit de sare. Se incorporeaza usor galbenusurile in albus, apoi se amesteca bine cu iaurtul. Se asaza doua foi de placinta (pensulate cu ulei intre ele) intr-o tava unsa cu ulei si apoi se pune din amestecul cu iaurt. Se asaza alte doua foi de placinta (procedandu-se ca mai sus) si se asaza din nou umplutura.
Se continua aceasta alternare pana cand se termina si foaia, si compozitia. Se unge deasupra ultimul rand de foi cu ulei si se pune in cuptorul incins in prealabil, lasandu-se timp de 30 de minute sa se coaca. Dupa ce se scoate placinta din cuptor, se acopera cateva minute cu un servet curat si se lasa putin sa se abureasca pentru a se putea taia usor. Se poate servi alaturi de lapte dulce, lapte batut, iaurt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.