Mafiotii Soprano si eroii seriei „Heroes" si-au cedat gloria unor filme sau miniseriale cu cowboy, difuzate pe cablu.

Westernul „Bury My Heart at Wounded Knee"
se mindreste cu 17 nominalizari Oscarurile pentru productiile de televiziune, adica Premiile Emmy, se vor acorda pe 16 septembrie. Nominalizarile au fost insa anuntate vineri si unele dintre ele i-au lasat pe critici fara glas. S-au facut exceptii in citeva cazuri, permitindu-se sase nominalizari in locul traditionalelor cinci. La categoria destinata celei mai bune interpretari feminine intr-un rol secundar dintr-un serial dramatic, doua actrite din „Clanul Soprano" vor combate trei din „Anatomia lui Grey", plus una din „Brothers and Sisters". Principala surpriza a constituit-o insa nominalizarea lui Alec Baldwin pentru Cea mai buna interpretare intr-un serial comic. Se stia ca specialistii au laudat din plin rolul din „30 Rock", insa actorul nu era privit cu ochi buni din cauza unui mesaj telefonic extrem de agresiv pe care i-l lasase fiicei lui de 11 ani, care inflamase Internetul. Concurenta ii fac lui Baldwin Steve Carrell, din „The Office" - cel american - si, ironic, acela care joaca echivalentul rolului sau din versiunea britanica a serialului, Ricky Gervais, nominalizat insa pentru interpretarea din „Extras". Tot pretendenti la premiul din aceasta categorie sint Tony Shalhoub („Monk") - detinatorul de doi ani al Emmy-ului pentru Cel mai bun rol comic - si Charlie Sheen („Doi barbati si jumatate"). Cit despre cele mai bune seriale de comedie, fericitele „alese" sint „Entourage", „Doi barbati si jumatate", „The Office", „30 Rock", „Betty cea urita", dar si cistigatorul de anul trecut, „The Office".

La numai o luna dupa ce s-a terminat, „Clanului Soprano" ii revin 15 nominalizari la Emmy, inclusiv aceea pentru Cel mai bun serial dramatic, unde este concurat de „Heroes", „Anatomia lui Grey", „House" si „Boston Legal". Criticii au remarcat cu stupoare absenta serialelor „Lost" si „24" de la aceasta categorie. Actorii „soprani" - James Gandolfini, Edie Falco si alti trei interpreti din rolurile principale - si-au adjudecat o treime dintre nominalizarile serialului. In cursa pentru trofeu, seful familiei Soprano ii va avea de infruntat pe Hugh Laurie („House"), Denis Leary („Rescue Me"), James Spader („Boston Legal") si pe Kiefer Sutherland („24"), cistigatorul de anul trecut al distinctiei. Rivalele lui Edie Falco, sint, majoritar, actrite care si-au facut un nume si pe marele ecran: Sally Field („Brothers and Sisters"), Kyra Sedgwick („The Closer"), Minnie Driver („The Riches") si Patricia Arquette („Medium"). Singura exceptie este Mariska Hargitay, mult mai familiara amatorilor de seriale („ER", „Cracker", „Seinfeld") decit cinefililor, nominalizata de aceasta data pentru rolul din „Law&Order: Special Victims Unit".

Repartizind numarul de nominalizari la producatori, ABC nu mai are de ce se plinge, cum a facut-o anul trecut. Detine 70 si doar NBC-ul are cu una in plus. In rest, CBS s-a ales cu doar 44 si Fox cu 28. Dintre serialele produse de retele majore, „Betty cea urita" (ABC) a avut un numar-record de nominalizari, urmat de „Anatomia lui Grey" (ABC) si „30 Rock" (NBC). Totalizind numarul de nominalizari obtinute, „Clanul Soprano" este serialul cu cele mai multe, anume 15. Insa filmul pentru tv „Bury My Heart at Wounded Knee" (foto), produs de HBO, si „Broken Trail" (primul miniserial original produs de AMC, fostul American Movie Classics), ambele cu tematica western, au invins „clanul". Primul are 17 nominalizari, al doilea, 16.