Luati-va copiii si veniti la Muzeul Satului, alaturi de cunoscuti mesteri populari din diferite colturi ale tarii, care, cu daruire si talent, vor raspunde in cadrul atelierelor de creatie interesului, curiozitatii si pasiunii celor care vor sa desci
Luati-va copiii si veniti la Muzeul Satului, alaturi de cunoscuti mesteri populari din diferite colturi ale tarii, care, cu daruire si talent, vor raspunde in cadrul atelierelor de creatie interesului, curiozitatii si pasiunii celor care vor sa descifreze sau sa performeze alfabetul creatiei populare.


In perioada 16 iulie-11 august are loc la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" tabara de creatie "Vara pe ulita", un program de instructie, educatie si relaxare pentru copii si tineri. Aici copiii pot descoperi mestesugurile traditionale: olarit, modelaj, tesut, sculptura in lemn, icoane pe sticla, icoane pe lemn, pictura naiva, incondeierea oualor, instrumente populare, impletituri, papusi, aranjamente decorative, desen-pictura si pot fi antrenati in activitati de divertisment (jocuri, concursuri, muzica etc.).


"Aici in «satul ciudat» de la Sosea, descoperim in acest demers instructiv-educativ si social - tabara de creatie «Vara pe ulita» - indemnul de a pastra "intru spirit" tot ceea ce a fost valoros in trecut, aceste mestesuguri cu care s-au scris si sustinut insemne ale identitatii noastre nationale", ne-a precizat dr Aurelia Cosma, director de Programe Culturale si Marketing la Muzeul Satului. Cele mai reusite creatii vor participa la expozitia finala cu genericul "Vara pe ulita" din data de 11 august.


TURTA DULCE. In prima saptamana copiii s-au putut "dedulci" si la cateva demonstratii culinare. Miercuri, 18 iulie, mesterul popular Onu Avram din Pitesti, judetul Arges, i-a invatat pe copii cum sa picteze pe diferite forme de turta dulce. "Casuta dulce din turta dulce" a fost un prilej pentru "pitici" sa arate cata imaginatie au si ce talentati sunt folosind pensula si culorile nu pe foaia de hartie, ci pe formele de aluat aromate cu scortisoara si piper. Mesterul Onu Avram ne-a marturisit secretul prin care turta dulce iese atat de gustoasa: "E la fel ca si cu pamantul: daca l-ai maruntit, scoate recolta buna. Aici este si secretul turtei dulci: cat o lucrezi de mult. Trebuie framantata de trei-patru ori. Multi o framanta doar o data, dar nu iese suficient de afanata".


IMPLETITURI DE ALUAT. "Poale-n brau si colacei, sa facem de mititei..." - aceasta a fost "chemarea" cu care vineri, 20 iulie, teleormaneanca Mioara Stochita a reusit sa ii adune pe prichindei in jurul ei. Printre cei mici s-au aflat si cursanti de la modelaj si olarit, acestia sesizand asemanari intre impletirea aluatului si modelarea plastilinei sau a lutului. Mesterul Mioara Stochita le-a aratat pustilor cum se prepara poale-n brau, japoneze, colacei, rulouri cu branza, melcisori si impletituri din aluat. Ei ar fi vrut sa vada si cum se coace aluatul, insa nu au avut cum sa utilizeze un cuptor. Dar, cu ingeniozitatea lor, au gasit solutia: "Sa le coacem la soare! Asteptam si doua zile pana sunt gata placintele si colaceii..."
 CONDITII
"Intai coacem turtele, dupa care le pictam, asa cum am pus copiii acum sa picteze, sa vada si ei cum se face. Era mai interesant sa le pot arata cum se lucreaza, cum se pregateste aluatul, cum se coace turta. Dar aici, la Muzeul Satului, nu avem conditiile necesare. Ar fi trebuit sa fie un laborator inchis si igienic"
Onu Avram, mester popular


CREDINTA
"Aluatul reprezinta fata lui Hristos. Niciodata nu se arunca, pentru ca ar fi sa facem mare pacat. Dupa ce l-am framantat, aluatul trebuie inchinat. I se face Sfanta Cruce deasupra sau este marcat cu pristolnicul. La fel, painea nu trebuie aruncata. E bine sa coacem doar cata paine avem nevoie sa consumam"
Mioara Stochita , mester popular


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.