Cererea formulata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), a demonstrat urgenta masurii suspendarii din cauza daunelor ireversibile pe care le-ar provoca efectele acestui act administrativ. Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a cauzei in contencios administrativ introdusa de CIDRM impotriva CJ Alba. RMGC este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources, companie miniera canadiana care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, companie miniera de stat.
Decizia Tribunalului din 20 iulie 2007 are efecte imediate, suspendand in consecinta si toate procedurile de autorizare care au la baza acestui act. "Aceasta este o victorie importanta pentru societatea civila care de mult timp sustine ca procedura EIM pentru proiectul Rosia Montana este viciata in beneficiul titularului de proiect", a declarat Dan Mercea, presedintele CIDRM.
Mitropolitul Bartolomeu, impotriva "dezastrului ecologic"
Pe de alta parte, apreciind ca "problema Rosia Montana se afla acum intr-o faza fierbinte, de maxima tensiune", Mitropolitul Bartolomeu i-a cerut ministrului Mediului, printr-o scrisoare deschisa, sa salveze Rosia Montana de un dezastru ecologic. IPS Bartolomeu Anania aminteste ca se numara printre cei care s-a pronuntat ferm impotriva proiectului Rosia Montana Gold Corporation, atragand atentia demnitarului ca, daca sunt luate in calcul doar institutiile eclesiale care s-au pronuntat pentru oprirea acestei actiuni, acestea "reprezinta 99% din populatia tarii, o cifra care in nici un caz nu poate fi ignorata in actualul context al unei Romanii democratice". "In numele acestora imi fac o datorie de constiinta in a va ruga, domnule ministru, sa depuneti toate eforturile si sa folositi toate parghiile legale pe care vi le confera functia pe care o detineti pentru salvarea Rosiei Montane, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur. Stim ca Rosia Montana e amenintata de saracie, dar acum are de ales intre a fi saraca sau a nu fi deloc. Impotriva saraciei pot exista solutii, dar nu si impotriva crimei ecologice pentru infaptuirea careia se cheltuiesc sume enorme, se consuma intrigi de culise, se falsifica expertize si se sustrag documente intocmite de specialisti", se arata in scrisoarea mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. (C.P.)