Romania se afla in pragul unei crize diplomatice din cauza incoerentei pozitiei sale oficiale in privinta statutului provinciei Kosovo.

Consiliul Afacerilor Generale si Relatiilor Externe al Uniunii Europene (CAGRE) - care se intruneste astazi la Bruxelles - este pregatit sa atentioneze sever Romania pentru ca nu a anuntat oficial schimbarea brusca de pozitie fata de „Planul Ahtisaari", care prevede independenta provinciei Kosovo, sustin surse comunitare. De la instalarea la putere a actualei guvernari, in decembrie 2004, si pina la mijlocul acestei luni, Romania a respins ideea de independenta, iar presedintele Traian Basescu s-a declarat recent impotriva unor prevederi din Planul Ahtisaari. La mijlocul acestei luni, fara sa anunte Bruxelles-ul in prealabil, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a exprimat o pozitie contrara. Premierul a declarat, pe 12 iulie, la Roma, ca Planul Ahtisaari reprezinta o solutie pentru Kosovo. Nu sint de acord cu independenta Kosovo state din interiorul UE, precum Spania, Slovenia si Grecia, iar din afara, Rusia.

Desi Romania sustine pozitia UE, in mod paradoxal, Uniunea a transmis deja, neoficial, semnale de iritare Bucurestiului. Presedintele Comisiei de aparare din Senat, Cristian Diaconescu, este de parere ca, prin exprimarea oficiala a mai multor puncte de vedere pe aceeasi sensibila tema, „se confirma ca in Romania sint mai multi centri de putere". Mai grav i se pare vicepresedintelui PSD pe probleme de relatii internationale ca o astfel de pozitie „demonstreaza Uniunii Europene ca Romania este o tara pe care nu te poti baza". El se asteapta la o atentionare a UE la adresa Romaniei pe aceasta tema, „fie ca va exista o declaratie a inaltului reprezentant pentru politica externa, Javier Solana, fie a presedintiei portugheze". In opinia presedintelui PSD, Mircea Geoana, care este si presedinte al Comisiei de politica externa din Senat, avem de-a face cu „inconsecventa" actualei puteri in materie de politica externa, „atita timp cit presedintele respinge Planul Ahtisaari, iar Guvernul are o pozitie nuantata, mai aproape de pozitia majoritara a UE".

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, pare sa se astepte la o mustrare din partea oficialilor UE. „Romania nu intentioneaza sa sparga consensul european in ceea ce priveste statutul Kosovo. Sintem de acord cu ceea ce vor colegii nostri din UE, doar ca am tinut sa facem unele precizari. Probabil ca aceste precizari i-au surprins pe unii lideri europeni, dar totul face parte din regula jocului. Nu stiu daca vom fi mustrati sau ce se va intimpla la reuniunea CAGRE de miine (luni - n.r.). Voi sti mai multe dupa intilnire", ne-a declarat Cioroianu.

Marti Ahtisaari, emisarul special al secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, a intocmit un plan agreat de majoritatea statelor UE si de SUA, prin care provinciei Kosovo i se acorda independenta fata de Republica Serbia.