De la jumatatea lunii iunie, cand paritatea euro/dolar se afla la un minim de 1,3264 dolari, am asistat la un raliu prelungit al monedei unice, care a atins vinerea trecuta un nou maxim istoric de 1,3842 dolari, dupa ce pragul de 1,38 dolari a fost d
De la jumatatea lunii iunie, cand paritatea euro/dolar se afla la un minim de 1,3264 dolari, am asistat la un raliu prelungit al monedei unice, care a atins vinerea trecuta un nou maxim istoric de 1,3842 dolari, dupa ce pragul de 1,38 dolari a fost depasit pentru prima data in 13 iunie. Saptamana trecuta euro a fluctuat intre un minim de 1,3754 si maximul de 1,3842 dolari, miscarea ascendenta avand loc pe fondul perspectivelor mai putin pozitive ale economiei americane. Astfel, investitorii au fost incantati de mentinerea inflatiei sub pragul anual de 2%, pentru a zecea luna consecutiv, valoarea tintita de Banca Centrala Europeana, analistii considerand ca aceasta evolutie nu va influenta strategia privind majorarea dobanzilor din euro-zona. Nici macar scaderea increderii mediului de afaceri german, semn al unei posibile incetiniri in cea mai puternica economie europeana, nu a avut darul de a reduce cumpararea de euro. Astfel, institutul german ZEW a anuntat joi ca indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor a scazut la 10,4 puncte in iulie, de la 20,3 in iunie. Economistii asteptau 19,5 puncte. Amintim ca, in luna mai, indicele ZEW a atins nivelul maxim al ultimelor 11 luni.
In acelasi timp, economistul sef al Fondului Monetar International (FMI) a declarat joia trecuta ca euro este corect evaluat si ca valoarea actuala a monedei nu este ingrijoratoare. A fost reafirmata astfel opinia FMI privind necesitatea unei deprecieri a monedei americane.
Moneda americana nu s-a depreciat doar fata de cea europeana dar si fata de lira sterlina, care a atins vinerea trecuta un nou maxim al ultimilor 26 de ani, urcand la o paritate de 2,0587 dolari. In acelasi timp dolarul american a scazut si fata de cel australian, la minimul ultimilor 18 ani, si fata de cel neozeelandez, la cea mai scazuta cotatie a ultimilor 25 de ani, recordul fiind inregistrat de dolarul canadian care a atins maximul ultimilor 30 de ani. Scaderea precipitata a dolarului a fost generata, in primul rand, de problemele cu care se confrunta piata imobiliara cu grad ridicat de risc din Statele Unite, care a redus interesul investitorilor pentru acesta. Pentru a doua jumatate a acestei luni se anticipeaza o crestere a euro pana la pragul de 1,40 dolari.
In ultimul 12 luni, Rezerva Federala americana nu a modificat dobanda de referinta, care se situeaza la 5,25%, existand in urma cu cateva saptamani, cand euro a coborat la 1,3280 dolari, chiar prezumtia ca se va asista la o crestere a acesteia, cu toate ca majoritatea economistilor si investitorilor considerau ca ritmul lent de dezvoltare economica va determina scaderea ei.
In acest timp, Banca Centrala Europeana a majorat aproape in fiecare luna rata dobanzii, aceasta fiind estimata sa ajunga la 4,25% in luna octombrie, de la 4% in prezent si 2% in ultima parte a anului trecut. Aceeasi strategie este folosita si de Banca Angliei, care a majorat in urma cu doua saptamani dobanda la 5,75%, un maxim pentru ultimii sase ani.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona, ea s-a mentinut in culoarul 167,72 - 168,85 yeni, foarte aproape de maximul istoric de 168,93 yeni atins in 13 iunie.
Stagnarea preturilor industriale a depreciat francul elvetian fata de euro la o cotatie minima a ultimei luni, deoarece previziunile optimiste privind inflatia nu pot motiva Banca Centrala a Elvetiei sa majoreze curand dobanda sa de politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.