Cresterea accentuata pe care o traverseaza sectorul constructiilor din Romania se va reflecta si asupra pietei autohtone a cimentului. "Ne asteptam la o continuare a cresterii cererii de ciment in Romania, datorita investitiilor din infrastructura si

Cresterea accentuata pe care o traverseaza sectorul constructiilor din Romania se va reflecta si asupra pietei autohtone a cimentului. "Ne asteptam la o continuare a cresterii cererii de ciment in Romania, datorita investitiilor din infrastructura si din domeniul construirii de locuinte. Industria romaneasca a cimentului este deja restructurata si trebuie sa faca fata modernizarii instalatiilor pentru marirea productiei si reducerea impactului asupra mediului, in special pentru a se conforma exigentelor. Ne asteptam la cresteri pentru cel putin cinci ani de acum inainte", ne-a declarat Philippe Questiaux, presedinte director general Lafarge Ciment Romania.
"Integrarea in Uniunea Europeana, investitiile straine, nevoia de infrastructura si cladiri sustin cererea pentru materiale de constructii, inclusiv ciment, iar presupunerea noastra este ca aceasta cerere se va mentine si in urmatorii ani", ne-a spus si Francois Laporte, director de marketing si vanzari al Holcim Romania.
Lafarge, care alaturi de Holcim si Carpatcement domina piata de ciment din Romania, isi propune sa investeasca aproximativ 100 de milioane de euro, pana in 2012. Jumatate din suma o vor reprezenta investitiile in protectia mediului. Banii vor fi alocati de companie pentru respectarea prevederilor exigente impuse de legislatia Uniunii Europene, dar si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Restul sumei de 50 de milioane de euro, care va fi investita de catre Lafarge in perioada 2007-2012, va fi orientata catre imbunatatirea productivitatii, calitatii serviciilor si demararea unor proiecte de dezvoltare, a afirmat Questiaux.
De asemenea, pentru intervalul 2005-2007, Lafarge Romania a alocat circa 2,5 milioane de euro in promovarea produselor si a serviciilor sale. In perioada 1998-2006, investitiile totale ale producatorului francez de ciment, in Romania, au fost de 50 de milioane de euro.
Inaugurarea si punerea oficiala in functiune la Uzina Hoghiz, judetul Brasv, a doua echipamente a caror valoare totala de investitie este de aproximativ 20 de milioane de lei, este unul dintre obiectivele majore ale companiei pe anul 2007, care a fost deja indeplinit.

Holcim investeste 86 de milioane de euro in productie

Elvetienii de la Holcim, care isi concentreaza integral activitatea de productie din Romania, doar pentru piata interna, vor sa investeasca 86 de milioane de euro in 2007. "Pentru 2007, Holcim Romania a planificat investitii de 86 de milioane de euro, in continuarea modernizarii liniei de productie a cimentului gri de la Campulung - care urmeaza sa fie finalizata in 2008, in programe de protectia mediului, logistica, statii de betoane ecologice, statii de agregate, programe de dezvoltare personala si profesionala a angajatilor, cat si proiecte de responsabilitate sociala a companiei", ne-a declarat Francois Laporte. Pentru respectarea normelor impuse de UE in protectia mediului, producatorul de ciment va investi 2,8 milioane de euro in acest an. Din 1998 si pana in 2006, protectia mediului a suportat investitii de 24 de milioane de euro.
In 2006, Holcim Romania a investit 56 de milioane de euro intr-o serie de proiecte privind modernizarea tehnologiei de productie, protectia mediului si dezvoltarea afacerii. Investitiile totale facute de Holcim Romania pana la sfarsitul anului 2006 se ridica la peste 390 milioane de euro. In prezent, Holcim detine in Romania trei fabrici de ciment, patru statii de agregate si 15 statii ecologice de betoane. Lafarge Ciment Romania detine doua uzine de ciment, precum si o statie de macinare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.