Programul operational pentru pescuit, in baza caruia vor fi alocate fondurile europene din acest sector, va fi trimis, marti, Comisiei Europene (CE) pentru aprobare, a declarat pentru ROMPRES Viorel Mariutan, director in Agentia Nationala pentru Pesc
Programul operational pentru pescuit, in baza caruia vor fi alocate fondurile europene din acest sector, va fi trimis, marti, Comisiei Europene (CE) pentru aprobare, a declarat pentru ROMPRES Viorel Mariutan, director in Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). CE are la dispozitie patru luni pentru aprobarea programului, ceea ce inseamna ca primii bani din Fondul European de Pescuit (FEP) vor sosi abia la inceputul lunii decembrie. Romania va beneficia, in urmatorii sapte ani, prin FEP, de circa 230,7 milioane euro, pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, dar si pentru organizarea asociatiilor de producatori. La aceste sume se mai adauga contributia nationala de aproximativ 80 de milioane de euro. Pescuitul si acvacultura din Romania ar putea beneficia, in 2007, de 15,1 milioane de euro, aproape 7 la suta din sumele alocate pentru perioada 2007-2013. Finantarea sectorului piscicol prin Fondul European pentru Pescuit se va delura pe cinci axe, dar in Programul Operational pentru Pescuit au fost retinute doar patru. Programele vizeaza adaptarea flotei de pescuit (care are un buget de 23,1 milioane euro in urmatorii sapte ani), pescuit in apele interioare, procesare si marketingul produselor provenite din pescuit si acvacultura dispune de cea mai mare suma (peste 115,3 milioane de euro), dar si dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti (au fost alocate 23,1 milioane de euro). ANPA este institutia care se ocupa de implementarea tehnica a programului, iar Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) de cea financiara, ceea ce inseamna ca proiectele depuse pe masurile programului operational de pescuit vor fi analizate de o comisie de evaluare din cadrul ANPA, iar banii pentru proiectele eligibile se vor plati prin intermediul APDRP. Pescuitul joaca un rol social si economic important pentru Romania, chiar daca asigura mai putin de 1 la suta din Produsul Intern Brut. Reteaua hidrografica a Romaniei este de 843.710 hectare, ceea ce reprezinta aproximativ 3 la suta din suprafata totala a tarii. FEP are un buget de 3,8 miliarde de euro, pe perioada 2007-2013, conform repartizarii anuntate de Comisia Europeana. Spania va fi principalul beneficiar al acestui fond, cu 1 miliard de euro, urmata de Polonia ­ 651 milioane si de Italia ­ 376 de milioane. Crearea acestui fond a fost decisa de Uniunea Europeana in iunie 2006 si vizeaza modernizarea si diversificarea acestui sector, amenintat de reducerea efectivelor diverselor specii de peste. (Rompres)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.