Redevenit un justitiabil ca toti ceilalti, la capatul mandatului sau prezidential, Jacques Chirac a fost convocat la 19 iulie, in calitate de "martor asistat", intr-o afacere privind angajarea fictiva, la Primaria Parisului, a unor membri ai partid
Redevenit un justitiabil ca toti ceilalti, la capatul mandatului sau prezidential, Jacques Chirac a fost convocat la 19 iulie, in calitate de "martor asistat", intr-o afacere privind angajarea fictiva, la Primaria Parisului, a unor membri ai partidului sau, RPR. Aceasta intrevedere, de mai bine de patru ore, dintre fostul presedinte al republicii si un judecator de instructie din Nanterre, subliniaza toate comentariile presei franceze, "demonstreaza ca intr-o democratie adulta, justitia nu se mai teme de puterea politica".
Asa cum se stie, afacerea dateaza inca din 1985, cand Chirac era primarul Parisului si presedintele partidului RPR (Rassamblement pour la Republique), actualmente UMP "sarkozist" (Union pour la Majorite Presidentielle). Activisti permenenti ai RPR au fost introdusi pe statele de plata ale primariei pariziene, fiind remunerati din bugetul Parisului. 26 de persoane au fost, astfel, supuse unei anchete si deferite justitiei. Ziarele franceze reamintesc, in context, ca intre acestea s-a aflat inclusiv Alain Juppé, fost prim-ministru si presedinte al RPR, condamnat in ianuarie 2004 la 14 luni de inchisoare cu suspendare si un an interdictie de a fi ales. Dar calvarul juridic al fostului presedinte Chirac este, potrivit presei, doar la inceput. Le Figaro din 20 iulie mentiona, intre alte dosare ce-l au implicat pe Chirac: ancheta pentru "favoritism, deturnare de fonduri publice si obtinerea de venituri ilegale" de la Sempap, o societate mixta angajata - intre 1986 si 1996 - pentru lucrari de imprimare pentru Primaria Parisului; ancheta privind falimentul companiei aeriene Euralair, unde este vizata sotia lui Chirac, Bernadette. Ancheta efectuata a scos la iveala calatorii oferite - deloc dezinteresat - cuplului prezidential si altor personalitati, inclusiv unor ziaristi.
Dar, atentie! Chirac este membru al partidului la putere, iar lupta impotriva coruptiei are loc pe baza de anchete si probe "beton", intr-o transparenta perfecta. Ziua nationala a Frantei a fost marcata in Romania asa cum merita s-o facem, dar si istoria, viata politica actuala a acestei tari sunt o sursa interesanta de inspiratie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.