Cele mai multe masini s-au inmatriculat in iunie, dupa ce s-a aflat ca actualele niveluri ale taxei auto vor sta neschimbate pina la 1 ianuarie. Sumele scoase de Guvern din taxa de prima inmatriculare au totalizat, in primul semest


Cele mai multe masini s-au inmatriculat in iunie, dupa ce s-a aflat ca actualele niveluri ale taxei auto vor sta neschimbate pina la 1 ianuarie. Sumele scoase de Guvern din taxa de prima inmatriculare au totalizat, in primul semestru, 301,2 milioane de lei (90,4 milioane de euro), o treime din incasari avind loc in luna iunie, atunci cind ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca in nici un caz nivelul taxei nu se va modifica anul acesta.

In luna iunie, incasarile au ajuns la 96,49 milioane de lei, cel mai redus nivel, de 3,74 milioane de lei, fiind inregistrat in ianuarie. Veniturile din taxa auto au urcat, in februarie, la 30,68 milioane de lei, in martie si aprilie s-au apropiat de 60 de milioane de lei, iar in luna mai au coboarit la 52,6 milioane de lei. Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane de lei din taxa auto (circa 230 de milioane de euro), sumele incasate in primul semestru reprezentind 39% din nivelul total prognozat.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cind au fost eliminate accizele platite cu ocazia importului si achizitionarii autoturismelor de pe piata interna. La sfirsitul lunii mai, Ministerul Economiei si Finantelor a transmis CE, in termenul prevazut de normele europene, o noua formula de calcul al taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pina la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi. Oricare ar fi decizia Comisiei Europene, un eventual nou nivel al taxei de prima inmatriculare va fi introdus abia de la 1 ianuarie 2008.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.