Listarea companiei la BVB se mai lasa asteptata pina la inceputul anului viitor.

Actiunile operatorului national de transport al gazelor naturale Transgaz vor putea fi subscrise incepind cu luna noiembrie, urmind ca listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti sa fie facuta la inceputul anului viitor, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, exista semnale bune din piata pentru listarea Transgaz, compania putind cistiga 50-60 de milioane de euro. „In dezbaterile pentru strategia energetica am sustinut mereu reintroducerea ideii de listare la bursa. Consider ca in luna noiembrie se poate incepe programul de subscriere, iar la inceputul anului 2008, Transgaz ar putea fi prezenta pe piata de capital din Romania. Semnalele sint foarte bune, ar putea fi cazul chiar de o suprasubscriere", a spus ministrul intr-o intilnire desfasurata la Medias cu reprezentanti ai Transgaz si Romgaz. Intr-o prima faza, Transgaz va lista un pachet de 10% din actiuni printr-o oferta publica, intermediarul fiind Raiffeisen Capital&Investment.

Transgaz va fi cea de-a doua companie din domeniul energiei care se listeaza la bursa, dupa Transelectrica, la sfirsitul lunii august a anului trecut. Actiunile transportatorului de electricitate au fost asteptate cu interes maxim de investitorii de pe piata de capital, acestea fiind suprasubscrise de peste sase ori. Pretul actiunilor Transelectrica a crescut in ultimul an de aproape trei ori.

Pina la sfirsitul acestui an, Transgaz va investi 188 de milioane de lei pentru modernizarea si extinderea conductelor de inalta presiune. Totodata, MEF a deblocat procesul de conectare a localitatilor la reteaua de gaze, saptamina viitoare urmind a se semna primele 30 de proiecte pentru alimentarea cu gaze a mai multor localitati, a precizat Vosganian.

Producatorul de gaze naturale Romgaz va beneficia chiar de investitii „ceva mai consistente", in cuantum de 660 de milioane de lei. „Aceasta suma este impartita, pe de o parte, pentru cercetare geologica, descoperiri de noi rezerve, lucrari de foraj-exploatare, sustinerea capacitatii de inmagazinare de gaze, protectia mediului inconjurator si, fireste, imbunatatirea in ceea ce priveste utilajele cu care se lucreaza", a mai spus ministrul. Vosganian a sustinut si ideea ca Romania sa nu mai fie doar o tara care sa atraga investitii straine, ci ar trebui sa investeasca la rindul ei in exterior. Referitor la Romgaz si Transgaz, MEF va prezenta Guvernului o nota privind strategia externa a celor doua companii, ce prevede ca acestea sa se implice in proiecte investitionale in tari din sud-estul Europei si din Africa de Nord.