Oamenii lui Ionel Mantog si Marin Condescu controleaza tot ceea ce inseamna fonduri distribuite de la bugetul de stat catre mineritul gorjean si nu numai. Gruparea Mantog-Condescu, care se bucura de sprijinul politic al PD-ului si are puternice te
Oamenii lui Ionel Mantog si Marin Condescu controleaza tot ceea ce inseamna fonduri distribuite de la bugetul de stat catre mineritul gorjean si nu numai. Gruparea Mantog-Condescu, care se bucura de sprijinul politic al PD-ului si are puternice tentacule la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor, controleaza tot ce reprezinta structura institutionala care are tangenta cu zona miniera. O astfel de structura institutionala este Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), condusa de directorul Marcel Hoara. Singurul scop al acestuia, de cand a fost numit in fruntea ANDZM, este gestionarea fondurilor in functie de interesele personale, dar mai ales ale gruparii condusa de Mantog si Condescu.
Desi este o institutie centrala, aflata in subordinea MEF, care nu are nimic de a face cu activitatea miniera, fiind o agentie de dezvoltare, specializata pe implementarea de programe socio-economice in zone miniere afectate de inchiderea sau restructurarea respectivei activitati, ANDZM nu a scapat lacomiei grupului Mantog-Condescu. Prima incercare reusita a gruparii Mantog-Condescu de a pune mana asupra ANDZM a avut loc in ianuarie 2002, o data cu numirea lui Gavril Baican, fost director al Companiei Lignitului Gorj, ca secretar de stat in Ministerul Industriilor, condus atunci de Dan Ioan Popescu. Avand bine trasata misiunea, Baican a destituit fara motive conducerea ANDZM si a instalat un cuplu fidel grupului Mantog-Condescu. Este vorba despre Corneliu Popescu, numit director general prin ordinul 8 din 30 ianuarie 2002, fara avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), care era obligatoriu conform legii, si Marcel Hoara.
Ionel MANTOG (Foto: Mediafax) Destituit de DIP
Conform procesului verbal nr. 221 din 13 octombrie 2006 al Corpului de Control al ANFP, Corneliu Popescu a fost numit prin incalcarea grava a prevederilor Legii 188/1999. Fapt constatat, conform aceluiasi document, si in cazul lui Marcel Hoara. Autorul acestei ilegalitati este nimeni altul decat Chiurtu Nicolae, de la Directia de Resurse Umane a Ministerului, fidel colaborator al gruparii de Gorj din mineritul romanesc. Sesizat in legatura cu abuzurile lui Corneliu Popescu, al carui scop era reorganizarea ANDZM pentru ca institutia sa intre sub stapanirea directa a liderilor de sindicat din mineritul gorjean, Dan Ioan Popescu l-a destituit din functie in 2004. Astfel, presiunile grupului Mantog-Condescu au slabit in perioada 2004-2005, fara insa ca ANDZM sa scape definitiv de influenta lui Baican.
Incompatibilul Hoara
Numirea pedistului Ionel Mantog in functia de secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, actualmente Ministerul Economiei si Finantelor, la inceputul anului 2005, a reprezentat o victorie decisiva. Astfel, dupa ce si-a consolidat pozitia in raport cu fostul ministru Codrut Seres, Mantog a preluat din nou controlul ANDZM. Sprijinit de PD Gorj si de sindicatele miniere de acolo, Mantog l-a numit la conducerea ANDZM (prin ordinul 61/2006), pe Marcel Hoara. Cu ajutorul lui Nicolae Chiurtu care, prin relatiile de complicitate din ANFP, a obtinut un aviz favorabil pentru Hoara din partea Agentiei. Trebuie sa spunem ca Nicolae Chiurtu a fost si este membru in consiliile de administratie ale multor intreprinderi miniere, fapt care a consolidat relatia acestuia cu domeniul respectiv. Numirea lui Hoara s-a facut cu incalcarea prevederilor Legii 188/1999. De asemenea, la numirea lui Hoara nu s-a tinut cont nici de sentinta civila 266 din august 2005 a Curtii de Apel Bucuresti, care consfinteste faptul ca, din punct de vedere al cazierului administrativ, Hoara este incompatibil cu respectiva functie. Conform legii, Hoara avea obligatia sa-si declare respectiva incompatibilitate. In prezent, toate aceste abuzuri si incalcari ale legii fac obiectul unui dosar de cercetare penala.
Disputa PNL-PD
Gasca Mantog-Condescu a reusit, in mare masura, sa-i duca de nas atat pe fostul ministru Seres cat si pe Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei. Dar nu numai pe ei.
Viorel Palasca, ex-secretar general al MEC, devenit secretar de stat MEF, sustinut de PNL, a fost tot timpul la curent cu eforturile oamenilor lui Mantog de a-l mentine pe Hoara in functia de director. In acest moment, sub umbrela lui Vosganian are loc o disputa PNL - PD, favorabila, deocamdata, oamenilor Partidului Democrat. Personaje arhicunoscute ca fiind apropiati ai fostului secretar de stat Ionel Mantog, aflate in MEF, precum Nicolae Chiurtu, de la Resurse Umane, Sorin Gaman, de la Directia Miniera, sau Corneliu Popescu, fostul director ANDZM, reusesc sa-l mentina pe Hoara in functie, in ciuda abuzurilor acestuia.
Interimat de 16 luni
Este aproape inexplicabil cum Marcel Hoara, sprijinit de Nicolae Chiurtu, a obtinut pe tot parcursul anului 2006 si inceputul anului 2007 trei avize favorabile de la ANFP, care i-au asigurat un interimat de 16 luni, cu toate ca au fost grav incalcate prevederile legilor.
Din toamna lui 2006 si pana in ianuarie 2007, cand a reusit sa-l pacaleasca pe ministrul Vosganian, care i-a semnat un nou ordin de interimar, Hoara a condus ANDZM prin vointa discretionara a secretarului de stat Cosmin Popescu, succesorul si finul lui Mantog. Conform unor surse sindicale din ANDZM, dar si a unor documente, Marcel Hoara a dus o furibunda campanie impotriva sociologului Nicolae Oravicean, unul din specialistii ANDZM cu mare experienta profesionala, dar perceput ca o amenintare pentru "baietii destepti din minerit". Managementul incoerent al lui Hoara, cu decizii abuzive si subiective, a dus la o stare conflictuala fara precedent in agentie. Directorul Hoara are, in acest moment, peste 14 litigii cu angajatii institutiei care au apelat la instante pentru a-si rezolva diferite probleme. De asemenea, faptele lui Hoara fac obiectul cercetarii in sase dosare penale si in mai multe anchete administrative.
Falsuri, minciuni si ilegalitati
In paralel cu efortul de a-si elimina adversarii, o preocupare majora a lui Hoara a fost sa-si organizeze un concurs pe care, in baza "manevrelor" facute cu sprijinul neconditionat al bunului sau prieten Chiurtu, sa si-l adjudece. Si astfel sa se "inscauneze" in fruntea Agentiei in mod, chipurile, legitim.
Hoara a incercat trei astfel de aranjamente, pe parcursul anului 2006, in mai, iunie si octombrie. Fraudele, incalcarea procedurilor si a legilor au fost insa atat de evidente incat fosta conducere a ministerului cat si cea a ANFP, au recurs in cele din urma la anularea sau suspendarea concursului. Decizii care insa l-au favorizat pe Hoara. Conform dosarului profesional, a fisei postului, a cazierului administrative, a necesitatii unor specializari cerute de post, Hoara nu indeplinea conditiile de a ocupa aceasta functie si de a participa la concurs. Cu toate acestea, a reusit sa-si rezolve selectarea dosarului de catre trei comisii de concurs. Tupeul celor care il vor pe Hoara cu orice pret la conducerea ANDZM nu s-a oprit aici. Profitand de prezenta pe functie, Hoara si-a fixat singur conditiile si bibliografia, astfel incat sa-si asigure avantaje in fata celorlalti competitori. Pentru ca sfidarea sa fie completa, ultima comisie constituita pentru concursul din octombrie 2006 a fost dominata de oamenii lui Hoara, adica cei mai ferventi sustinatori din MEF, Nicolae Chiurtu, de la Resurse Umane, Sorin Gaman, de la Directia Miniera, si altii. Falsurile din dosarul de concurs au fost demascate de ceilalti contracandidati, precum si de Sindicatul Functionarilor Publici din ANDZM. De aceea, conducerea ANFP a suspendat concursul. Corect insa ar fi fost ca directorul Marcel Hoara sa fie eliminat din concurs, probele urmand a continua cu ceilalti candidati.
Raport contra contract
Fiind la capatul tuturor mandatelor provizorii si pe deasupra si ilegale, Hoara, impreuna cu Mihaela Sandulescu, consilier la Autoritatea de Control a Guvernului, si cu complicii sai din MEF, au pus la cale o alta "smecherie", ca o solutie extrema. In urma unei sesizari depuse la Presedentia Romaniei, la ANDZM a venit, in octombrie 2006, o echipa de doi consilieri de la Autoritatea de Control a Guvernului. Desi sesizarea cuprindea date concrete privind ilegalitatile lui Hoara, consiliera Mihaela Sandulescu, i-a propus acestuia un troc. Si anume, intocmirea unui raport cosmetizat, care sa-l ajute in reluarea concursului suspendat in octombrie 2006, si care sa nu fie inregistrat oficial decat dupa ce Hoara finalizeaza un curs de lunga durata, necesar dosarului pentru concurs. Lucrurile asa s-au si intamplat. Marcel Hoara trebuia in schimb sa incheie cateva contracte de achizitie privind servicii de training cu firma SC CET SRL, unde este actionara Mihaela Sandulescu. Firma este una obscura, care abia in aprilie 2007 s-a acreditat pentru acest tip de servicii. Conform surselor noastre, costurile contractelor au fost duble, comparativ cu oferta Institutului National de Administratie, institutie cu care ANDZM a colaborat de-a lungul anilor pentru perfectionarea obligatorie anuala.
Adevarata miza
In prezent, Sindicatul Functionarilor Publici a sesizat Parchetul privind abuzurile si actele de coruptie ale celor doi functionari publici. Totusi, cu un tupeu cunoscut celor din ANDZM, Hoara se foloseste de o asa-zisa sustinere a unor responsabili ai Bancii Mondiale, in cadrul Proiectului implementat cu Agenia. Situatie total falsa. Concursul, fixat pentru 19-20 iulie, nu s-a justificat atat timp cat litigiile, cercetarea penala si anchetele administrative privind abuzurile lui Hoara, precum si statutul si dosarul sau profesional nu s-au finalizat. Conform unor surse MEF si ANDZM, exista suficiente dovezi pentru ca Marcel Hoara sa poata fi exclus din corpul functionarilor publici. Trebuie spus ca aceeasi oameni din toamna lui 2006 s-au regasit in comisie, iar Hoara si-a intocmit singur conditiile si bibliografia de concurs. De asemenea, el si-a falsificat fisa postului pentru a corespunde profesional. Din nefericire, ministrul Vosganian nu face ordine in curtea Agentiei. Se pare ca miza mentinerii lui Hoara in functie este clara: acoperirea unor fraude privind modul cum au fost utilizate multe din fondurile ANDZM. Dar si controlarea in continuare a acestei institutii de catre grupul Mantog-Condescu, care a premeditat deja dirijarea altor fonduri catre apropiati. Spre exemplu, mari fonduri au fost directionate numai spre Motru, bazinul electoral al lui Ionel Mantog, in timp ce zeci de localitati au fost ocolite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.