Astazi este o zi de foc, careia trebuie sa-i facem fata. In timp ce locuitorii din vestul si nordul tarii au parte de vijelii, in est vor fi calduri
toride, iar cei din sud aproape ca nu vor mai putea respira aerul fierbinte. Romania se confrunt
Astazi este o zi de foc, careia trebuie sa-i facem fata. In timp ce locuitorii din vestul si nordul tarii au parte de vijelii, in est vor fi calduri
toride, iar cei din sud aproape ca nu vor mai putea respira aerul fierbinte. Romania se confrunta pentru prima oara cu codul rosu.


Administratia Nationala de Meteorologie a emis pentru astazi o avertizare meteo cod rosu. Astfel, astazi, in municipiul Bucuresti, in judetele Ilfov si Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj, temperatura aerului va depasi 41 de grade. De asemenea, in Lunca Dunarii mercurul termometrelor va atinge 42... 43 de grade.

Codul rosu se instaleaza atunci cand sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare: vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, caldura excesiva. In cazul nostru este vorba despre canicula care a fost prezenta mai mult de doua zile consecutiv in anumite zone ale tarii, zone unde s-au inregistrat temperaturi de cel putin 41 de grade. In tara noastra, la 5 iulie 2000, s-au inregistrat temperaturi asemanatoare, maxima absoluta inregistrata in judetul Giurgiu a fost de 43 de grade, sustine Ortansa Jude, meteorolog si cercetator stiintific in cadrul ANM.


VIJELII. Potrivit meteorologilor, maine exista posibilitatea prelungirii avertizarii - cod portocaliu - pentru municipiul Bucuresti, judetele Calarasi, Ialomita, Ilfov si vestul judetului Constanta. Totodata astazi in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, nordul si centrul Moldovei se mentine codul galben. Astfel, in aceste zone, desi se vor inregistra 35... 38 de grade, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica prin intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, descarcari electrice, izolat ploi torentiale si grindina, iar in noaptea de marti spre miercuri intensitatea acestor fenomene va fi mai mare. Si atentionarea meteo cod portocaliu se mentine astazi pentru judetele din sud-estul tarii.
Vestea buna este ca de joi vremea se va racori in toata tara. Pe langa scaderea de temperatura, vom avea si intensificari de vant, posibil cu aspect de vijelie. Din pacate, ploile vor fi foarte putine si de scurta durata.

Eforturi Ministerul Internelor a dispus masuri speciale pentru zonele avertizate cu cod rosu. Angajatii Jandarmeriei vor fi pusi la dispozitia autoritatilor locale pentru a ajuta persoanele aflate in dificultate, iar reprezentantii Departamentelor de Ordine si Siguranta Publica vor lua masuri pentru protejarea populatiei. Mai multe examene pentru admiterea la facultati au fost decalate, urmand sa inceapa de la 7 sau 8 dimineata ori dupa-amiaza. In Bucuresti, autoritatile au cerut sprijinul Armatei, cateva corturi militare climatizate urmand sa fie amplasate in zonele cu trafic pietonal intens. Codul rosu i-a dat peste cap programul si primarului general Adriean Videanu, care a anuntat ca isi va intrerupe concediul si va reveni azi la munca.

Cel mai bun sfat: nu iesiti din casa!Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca avertizarea cod rosu presupune intensificarea masurilor de preventie a efectelor caniculei asupra populatiei. Prima si cea mai importanta masura care poate injumatati riscurile provocate de canicula este limitarea iesirii din case intre orele 11:00 si 18:00. Ministrul Sanatatii a dispus suplimentarea Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti cu zece ambulante si a serviciilor similare din judetetele cu cod rosu cu cate cinci ambulante. Nicolaescu subliniaza ca temperaturile de peste 41 de grade afecteaza toate persoanele, inclusiv pe cele cu o stare de sanatate buna. Dar, in mod special, sunt in pericol varstnicii, persoanele cu handicap, cu boli cronice sau cu tulburari mentale, sub tratament medicamentos continuu si copiii. Pentru reducerea consecintelor negative ale caniculei asupra populatiei se impune respectarea masurilor stiute, repetate frecvent in ultimele zile: sa bem intre 2,5 si 4 litiri de apa pe zi, sa ne imbracam cu haine usoare, de culoare deschisa si sa ne acoperim capul cand iesim din casa. Este extrem de importanta respectarea regulilor de igiena personala (spalarea pe maini cu apa si sapun ori de cate ori mancam sau folosim wc-ul) pentru a reduce pericolul infectiilor. De asemenea, toxiinfectiile alimentare, al caror numar a crescut in ultimele zile, pot fi prevenite daca suntem atenti ce mancam: legumele si fuctele bine spalate, pregatite termic corespunzator, pastrate la temperaturi mici. (M. Marincovici)

Program redusAzi este interzis lucrul in spatii deschise intre orele 11 si 18, iar in institutiile publice programul este 7-11 si 18-20. In cazul celorlalte locuri de munca, angajatilor li se vor asigura ventilarea si apa minerala. Primaria Capitalei, directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti si Directia Generala de Administrare a marilor contribuabili isi modifica programul de lucru cu publicul. Ghiseele acestor institutii sunt deschise intre 7-11 si 18-20. Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" atrage atentia ca orarul "de canicula" este nepotrivit pentru ca multi functionari sunt trimisi acasa la 11 si rechemati la 17, fiind plimbati prin soare in cea mai calduroasa perioada a zilei. (Florina Zainescu) Comentariul specialistului Astazi, in toata Romania, valorile de temperatura vor fi foarte ridicate - in majoritatea lor mai mari de 35°C... 36°C la amiaza, iar in jumatatea de sud chiar de 40 de grade; maine, valori mai mari de 35°C vor fi in regiunile sudice si de sud-est, pana la 39°C... 40°C in Muntenia si partea continentala a Dobrogei, iar de joi vremea se va racori in toata tara. Racorirea va insemna, pe langa scaderea de temperatura, intensificari de vant, la inceput cu aspect de vijelie. Din pacate, ploile vor fi foarte putine, de scurta durata si nu in toate zonele. (meteorolog: Romica Jurca)  In Bucuresti max. 38°C - min. 17°C  Azi (marti): Vremea va fi caniculara la orele amiezei, cerul va fi senin, iar vantul va sufla slab. Maine (miercuri): Desi temperatura aerului va scadea usor, vremea va fi caniculara dupa-amiaza. Cerul va fi variabil. Maxima: 39°C, iar minima: 19°C. Poimaine (joi): Vremea va continua sa se raceasca usor, iar cerul va fi variabil. Maxima: 34°C, iar minima: 18°C.   Pe litoral   Azi (marti): Vremea va fi calduroasa, izolat caniculara la amiaza. Cerul va fi senin, iar vantul va sufla slab, pana la moderat. Maxime: 34°C... 35°C, iar minime: 24°C... 27°C. Temperatura apei marii va fi de 24°C... 26 °C. Maine (miercuri): Vremea va fi deosebit de calda ziua, desi temperatura aerului va fi in scadere. Cerul va fi variabil, cu unele innorari noaptea, cand vor fi conditii de averse. Maxime: 32°C... 34 °C, iar minime: 20°C... 22°C. Temperatura apei marii va fi de 22°C... 24 °C. Poimaine (joi): Vremea va contiuna sa se raceasca usor. Cerul va fi senin. Maxime: 28°C... 30°C, iar minime: 20°C... 23°C. Temperatura apei marii va fi 21°C... 23°C.  La munte   Azi (marti): Vremea se va mentine deosebit de calda. Spre seara si noaptea vor fi innorari, descarcari electrice, intensificari de vant ce pot lua si aspect de vijelie si izolat averse in Apuseni si in Orientali. Maine (miercuri): Vremea se va raci usor. Vor fi innorari temporare si izolat averse si descarcari electrice si conditii de grindina, in masivele nordice. Poimaine (joi): Vremea va continua sa se raceasca usor, dar va fi predominant frumoasa. Cerul va fi variabil.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.