Intentia de a achizitiona doua aeronave extrem de scumpe pentru presedintele Basescu dovedeste din nou ipocrizia acestuia, care doua saptamani a blocat marirea pensiilor sub pretextul ca nu ar fi bani la buget, sustine deputatul PNL, George Scutaru,
Intentia de a achizitiona doua aeronave extrem de scumpe pentru presedintele Basescu dovedeste din nou ipocrizia acestuia, care doua saptamani a blocat marirea pensiilor sub pretextul ca nu ar fi bani la buget, sustine deputatul PNL, George Scutaru, intr-o declaratie de presa.
El arata ca, in plus, Traian Basescu a solicitat micsorarea cheltuielilor publice, pentru ca statul sa aiba mai multi bani pentru educatie si sanatate, iar a doua zi, acelasi Traian Basescu a cerut "ipocrit" marirea bugetului MApN la 2.38% din PIB.
Intentia de a cumpara doua aeronave superdotate in valoare de 320 milioane de euro pentru folosul presedintelui este calificata de Scutaru drept "dovada maxima a ipocriziei lui Traian Basescu".
Scutaru arata ca, atunci cand Traian Basescu a cerut majorarea bugetului MApN la 2.38% din PIB, a crezut ca seful statului este preocupat de starea armatei, dar "se pare" ca el doreste mai multi bani doar pentru ca Romavia sa-i poata cumpara mai repede superavioanele.
"Daca tot s-a aratat preocupat de finantarea armatei romane, stie presedintele Basescu ce s-ar putea face cu adevarat pentru militari cu cele 320 milioane de euro care se vor cheltui pentru avioanele sale?", intreaba George Scutaru, care da o serie de exemple.
Potrivit acestuia, superavioanele costa mai mult decat suma necesara acum pentru salariile de baza din toata armata, pe un an intreg, adica 218,63 milioane de euro. Totodata, cu acesti bani se pot construi, la actualul pret negociat de ministrul Apararii, 7.574 de locuinte de serviciu, cu doua camere, pentru militarii care stau cu chirie, mai sustine liberalul.
El intreaba daca Traian Basescu a fost informat de consilierii sai ca de 320 milioane de euro se pot cumpara 1.441 de autoturisme de teren blindate (tip usor) sau 68.870 de arme de asalt calibru 5.56 mm standard NATO ori 4.900 de autocamioane noi, de care armata romana are atata nevoie.
"Stie presedintele Basescu ca, daca cele 320 milioane de euro ar fi alocate necesitatilor armatei, bugetul Ministerului Apararii ar ajunge de la 2.05% din PIB, cat este in prezent, la 2.31% din PIB, foarte aproape de angajamentul maxim de 2.38%?", mai intreaba deputatul PNL.
Ca secretar al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, Scutaru anunta ca va solicita la deschiderea sesiunii parlamentare o informare din partea Romavia privind fundamentarea achizitiei celor doua aeronave speciale si ratiunile care au stat la baza unei asemenea propuneri.
In opinia sa, trebuie stiut si de ce nu se modernizeaza cele doua avioane Airbus pe care compania Tarom nu le mai foloseste si care ar putea fi date in folosinta Romavia.
In conditiile in care presedintele Traian Basescu solicita reducerea cheltuielilor publice, deputatul liberal precizeaza ca nu va vota, la dezbaterile din Comisia de aparare asupra bugetului pe 2008, nicio alocare de fonduri pentru achizitionarea de avioane speciale. Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a criticat intentia Presedintiei de achizitionare a unor aeronave prezidentiale de tipul celor folosite de George Bush sau Vladimir Putin si i-a cerut sa precizeze "de unde si in ce conditii" va fi alocata suma de 300 de milioane de euro, care, in opinia sa, reprezinta "o cheltuiala mult prea mare pentru bugetul Romaniei".
Geoana a sustinut ca valoarea aeronavelor pe care intentioneaza sa le cumpere Presedintia, estimata la 300 de milioane de euro, este aproape egala cu suma necesara alocarii suplimentare de la bugetul de stat pentru completarea bugetului asigurarilor de stat in vederea acoperirii efortului necesar majorarii pensiilor cu 43% de la 1 ianuarie 2008 (care este de circa 400 de milioane de euro pentru tot anul 2008).
CSAT a aprobat pe 28 iunie, planul in trei etape propus de Romavia, cu privire la aeronavele care-l transporta pe seful statului, ultima etapa constand in achizitionarea unui avion dotat cu sistem antiracheta, cabinet medical, birou de lucru, camera de zi si sala de baie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.