Legaturile celor care au pus mana pe mostenirea Margaretei Varzaru cu Primaria Generala si cu Adriean Videanu sunt cat se poate de evidente. Nu e de mirare ca numele lui Peter Braun apare in ultimele doua mari scandaluri imobiliare bucurestene, iar V
Legaturile celor care au pus mana pe mostenirea Margaretei Varzaru cu Primaria Generala si cu Adriean Videanu sunt cat se poate de evidente. Nu e de mirare ca numele lui Peter Braun apare in ultimele doua mari scandaluri imobiliare bucurestene, iar Videanu joaca rolul edilului care apara spatele celor pusi pe facut bani.


"Gasca Nordului" sau "baietii destepti din imobiliare", cu talentul de a gasi terenuri profitabile, are usi deschise la Primaria Generala a Bucurestiului, ceea ce ii permite sa-si puna in aplicare planurile fara a mai pierde timp prin instante sau riscand sa i se puna in brate oferte de despagubiri neavantajoase. Ei cumpara mosteniri abia pronuntate, Primaria ii pune in posesie (sau le da alte loturi, la schimb), iar detaliile legale si tehnice care pentru altii devin piedici insurmontabile, pentru ei nici nu exista.


MILIONARA DIN BORDEI. Asa cum v-au relatat ieri "Jurnalul National" si "Saptamana financiara", "Gasca Nordului" a mai dat o lovitura, cu largul concurs al primarului general, Adriean Videanu. Dupa 11 ani de procese, Margareta Varzaru, o batranica de 89 de ani, a castigat in instanta drepturile asupra unui teren din Strada Elena Vacarescu, nr. 55, respectiv pe malul Lacului Herastrau si in apropierea Cartierului Francez. Primarul a semnat initial punerea in posesie, dar imediat a atacat in instanta chiar documentul pe care il eliberase. Pe motiv ca acolo functioneaza o autobaza a Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Primaria ar fi fost dispusa sa se bata pentru a o impiedica pe Margareta Varzaru sa-si recupereze mostenirea. Si daca femeia ar fi fost un simplu cetatean, in mod sigur, confruntarea ar fi continuat cel putin cativa ani.

Lucrurile au luat insa alta turnura. In septembrie 2006, Margareta Varzaru, care abia fusese chemata la Tribunal de catre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), a vandut terenul aflat in litigiu catre societatea comerciala Fokus Invest SRL si Romeo Virgil Tanasescu. Situatia s-a rezolvat repede, Primaria convenind cu toate partile implicate sa dea in locul terenului din Elena Vacarescu un altul situat la adresa Barbu Vacarescu, nr. 102, ceva mai mic - doar 7.700 mp, fata de aproape 10.000 cat avea cel de sub garajul RATB. Diferenta, PMB s-a angajat sa o compenseze. Totul seamana cu scandalul "Bordei", o manevra care sa justifice rapida imbogatire a unora, favorizati de administratia locala.


BRAUN REZOLVA REPEDE. Afacerea s-a limpezit cat ai zice Titan-Mar. Asta dupa ce beneficiarii directi au devenit o societate, Fokus Invest, in spatele careia se afla americanul Peter Braun, un afacerist legat de numele primarului Videanu - in ciuda faptului ca acesta neaga insistent orice legatura - , dar si Romeo Virgil Tanasescu, un alt apropiat al Primariei - din cate se vede din sirul de favoruri de care a beneficiat de-a lungul timpului.

Peter Braun este legat de Fondul Romano-American de Investitii, finantatorul care a ajutat Titan-Mar, firma lui Adrian Videanu, sa cumpere Marmosim. Peter Braun apare si in afacerea "Cathedral Plaza", care se poate rezuma intr-un scandal care a ajuns pana la urechile papei si pana in plenul Parlamentului European: este vorba de o cladire de 19 etaje care se ridica in vecinatatea Catedralei romano-catolice. Terenul pe care se ridica acum constructia a fost cumparat de Peter Braun de la mostenitori, el aparand in afacere in calitate de reprezentant al Negulici Construct SRL, devenita intre timp Millennium Building Development, societatea care dezvolta "Cathedral Plaza".

Revenind insa la afacerea "Matusa Margareta" mai trebuie mentionat ca implicarea activa a PMB in rezolvarea rapida si eficienta a situatiei mai poate fi descifrata si dintr-un detaliu minor si cam ilegal. Expertul tehnic care a facut evaluarea celor doua terenuri propuse pentru schimb este Cornelia Slavila, angajata de catre Margareta Varzaru. In mod firesc, expertul trebuia numit de o instanta sau de catre Primarie si nu de catre beneficiarul/beneficiarii schimbului. Un detaliu insa care nu putea da peste cap solicitudinea peste cap a edilului- sef de a veni in sprijinul mostenitoarei si al cumparatorilor.


NASUL. Cristina Gabriela Popenici este asociatul care controleaza, oficial, Fokus Invest, dar legaturile lui Peter Braun cu societatea sunt evidente mai ales ca acesta mult timp s-a recomandat in calitate de presedinte al societatii. Braun si Popenici apar impreuna intr-o alta afacere cu cantec: Amgaz Furnizare SRL. In scriptele societatii care invarte robinetele cu gaz metan de prin tara romaneasca se regasesc Braun, cu un procent de 45 la suta din partile sociale, Cristina Gabriela Popenici, cu doar 10 procente, si un alt american, Myron Michael Einik, un fost diplomat in Romania. Einik si Peter Braun au aparut mai intai impreuna in calitatea de administratori la Amgaz, o societate care a mancat multe milioane de euro de pe urma Romgaz. Cei doi infiinteaza insa aceasta societate, Amgaz Furnizare, si o stapanesc impreuna, lor alaturandu-li-se si tanara Cristina Gabriela Popenici. Tanara a indeplinit pana in momentul de fata un rol necunoscut, dar o data cu achizitia acestui teren de la Margareta Varzaru, schimbat intre timp de Primarie cu cel din Barbu Vacarescu, a devenit varful de lance al afacerilor imobiliare nasite de Peter Braun, la umbra a diverse off-shoruri greu de dibuit.


Ultima ora: a disparut Margareta!Ieri am incercat sa dialogam din nou cu Margareta Varzaru. La domiciliul acesteia, unde de altfel am gasit-o saptamana trecuta, nu se mai putea intra. Batrana Margareta Varzaru a fost, se pare, pusa la "loc sigur" de "Gasca Nordului". In locul ei a aparut insa o persoana care a spus ca este reprezentanta Margaretei Varzaru. Femeia s-a adresat injurios la adresa reporterilor care au scormonit in scandaloasa afacere.
Sesizam Ministerul Administratiei si Internelor fata de pericolul in care
se afla un martor pretios in descifrarea itelor acestei afaceri imobiliare.


Schimb favorabilSchimbul de teren propus de Primarie, desi aparent ar ridica unele nemultumiri pentru noii proprietari, pare sa fie mult mai interesant decat s-ar fi crezut. La fata locului se poate constata ca adresa Elena Vacarescu nr. 55 este strajuita de calea ferata Bucuresti-Constanta, o vecinatate destul de nefericita, iar acelasi drum de fier face legaturile cu orasul destul de dificile.
In schimb, Barbu Vacarescu nr. 102 este mult mai bine situat. In apropierea Inspectoratului General de Politie, intr-o zona rezidentiala si de mare perspectiva si chiar in buza a doua mari complexuri comerciale. Compensatia oferita de catre PMB are calitati deloc de neglijat. Din expertiza facuta de catre Cornelia Slavila nu reies prea mari diferente intre cele doua amplasamente, ba chiar Primaria ramane datoare cu inca un teren in valoare de 1.850.000 de euro - pe care se angajeaza sa-l ofere intr-un termen de 6 luni de zile - , pentru ca, potrivit estimarii facute de femeia angajata de catre beneficiari, valorile de piata ale terenurilor sunt perfect comparabile.


Primim de la primar"Tema abordata astazi in doua dintre publicatiile trustului de presa Intact, anume «servirea cu loturi» a «unei gasti» din anturajul meu ma obliga la urmatoarele precizari:
1. Terenul revendicat de doamna Margareta Varzaru a fost retrocedat in baza Legii nr.10/2001, si nu in urma unui proces in instanta.
2. Dosarul a fost retrimis personal de mine de trei ori la Comisia pentru aplicarea Legii nr.10/2001, condusa la acea vreme de catre viceprimarul Ludovic Orban.
3. De fiecare data, Comisia si-a mentinut punctul de vedere, responsabilitatea pentru punerea in posesie apartinand in fapt Comisiei si doar formal primarului, conform legii. Restituirea in natura a terenului punea in pericol autobaza RATB Nordului.
4. In cursul verii trecute, m-am deplasat in teren impreuna cu
dl Orban si mai multi membri ai Comisiei pentru aplicarea Legii nr. 10/2001, tocmai in incercarea de a gasi o solutie pentru salvarea autobazei RATB, modernizate in ultimii zece ani la standarde europene, din fonduri publice. Din aceste motive, am propus un schimb de terenuri.
5. Propunerea schimbului de terenuri a fost discutata in mai multe sedinte de Consiliu General, in deplina transparenta. Doar cu sprijinul consilierilor generali am reusit sa realizam un schimb de teren cu proprietarul, astfel incat autobaza Nordului a RATB sa ramana in proprietatea Municipalitatii.
Avand in vedere cele prezentate, consider ca autorii articolelor dau dovada de rea credinta, ceea ce ma determina sa cred ca este vorba despre o campanie de presa comandata politic, practica pe care o dezavuez. Mai mult, in timpul procedurilor pentru efectuarea schimbului de terenuri au fost manifestate interese private, care incercau sa determine schimbarea destinatiei terenului care urma sa faca obiectul schimbului, lucru cunoscut, de altfel, de toti consilierii generali.
Adriean VIDEANU"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.