Ministrul Agriculturii va propune Guvernului reducerea TVA la paine, pentru a stapani cresterea preturilor. El a constatat ca evaziunea fiscala din domeniu este foarte mare.


Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, va propune Gu
Ministrul Agriculturii va propune Guvernului reducerea TVA la paine, pentru a stapani cresterea preturilor. El a constatat ca evaziunea fiscala din domeniu este foarte mare.


Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, va propune Guvernului introducerea unei cote reduse de TVA pentru paine si intensificarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale, a declarat ministrul aflat la Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Declaratia sa este o replica la anuntul facut de reprezentantii firmelor de morarit si panificatie. Acestia au spus vineri ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii si a produselor de panificatie, treptat, cu 5%-6% pentru inceput si, cumulate, 30-40% pana la sfarsitul anului. Remes considera ca nu exista motive ca pretul painii si al produselor de panificatie sa fie majorat in perioada imediat urmatoare si este hotarat sa ia toate masurile pentru ca preturile sa ramana neschimbate.


MASURI. Pe langa scaderea TVA, ministrul va mai propune si combaterea evaziunii fiscale, care ajunge la trei sferturi din productie, de la productia de grau pana la tejghea. Insa recunoaste ca rezultatul nu depinde numai de el. "Pretul painii in Romania este fixat din anul 2003 la 7,3 milioane lei pentru o tona de grau. Nu-i voi lasa sa scumpeasca painea, pentru ca am acea referinta. Nu-i voi lasa sa vina si sa pretinda ca au argumente pentru cresterea pretului la paine. Nu depinde numai de mine, depinde si de alti colegi din Guvern, si depinde si de opinia publica", a declarat Decebal Traian Remes. Nu a dat insa alte amanunte cu privire la modul in care se gandeste sa-si convinga colegii din Guvern cu privire la reducerea TVA. In plus, Remes considera ca evaziunea fiscala din acest domeniu este foarte mare. "Vazand ce se intampla pe piata graului, ca se cumpara in special graul direct de langa combina, fara acte si impartind intre ei TVA, cumparatorul si vanzatorul, eu zic ca putem miza pe o productie buna in acest an, intre 3,6 milioane si 4 milioane de tone. Nu putem aprecia cu exactitate cat de mare este totusi evaziunea in acest domeniu", a mai declarat ministrul.


Propunere PC respinsaPropunerea Partidului Conservator de reducere a TVA la alimentele de baza s-a izbit de lipsa de receptivitate a parlamentarilor liberali si a celor din PD, care au respins aceasta initiativa legislativa. Reprezentantii PC au explicat in nenumarate randuri ca micsorarea cotei TVA la 9%-10% va duce la o scadere reala a preturilor produselor alimentare cu 10%. Mai mult, au aratat ca o astfel de masura ar duce si la scaderea evaziunii fiscale, intrarea in legalitate a firmelor care lucreaza la negru si, implicit, la cresterea incasarilor la bugetul de stat. Insa propunerea PC nu a fost acceptata pe motiv ca impovareaza bugetul de stat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.