Guvernatorul Deltei Dunarii neaga faptul ca pe plajele de la Sulina si de la Sfantu Gheorghe s-ar pune la cale o ilegalitate. Asta, desi planurile Administratiei Rezervatiei sunt scrise negru pe alb intr-un proiect de hotarare de guvern care se afla
Guvernatorul Deltei Dunarii neaga faptul ca pe plajele de la Sulina si de la Sfantu Gheorghe s-ar pune la cale o ilegalitate. Asta, desi planurile Administratiei Rezervatiei sunt scrise negru pe alb intr-un proiect de hotarare de guvern care se afla deja in consultare publica.


In Delta Dunarii miroase din nou a scandal. Pentru ca in Rezervatie nu a mai ramas mare lucru de manarit, "baietii destepti" protejati de actuala guvernare s-au orientat catre terenurile Deltei. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a emis recent un proiect de hotarare privind concesionarea plajelor Sulina si Sfantu Gheorghe. Desi in document se arata ca plajele Sulina si Sfantu Gheorghe, proprietate publica a statului aflata in administrarea ARBDD, urmeaza sa fie inchiriate, guvernatorul Deltei, Paul Cononov, spune ca de administrarea plajelor se vor ocupa autoritatile locale. Proiectul a fost trimis primariilor celor doua localitati, urmand ca administratiile locale sa isi prezinte punctele de vedere. Plajele din Rezervatie se afla in proprietatea statului si sunt administrate de ARBDD. Institutia este finantata din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Mediului, iar toate sumele pe care Administratia le incaseaza din concesionarea resurselor pe care le detine merg in totalitate catre bugetul de stat. Cu alte cuvinte, intentia Administratiei Rezervatiei de a concesiona plajele si de a prelua jumatate din fondurile provenite din redevente este profund ilegala. La fel de ilegala este si inchirierea unui domeniu public de interes national.


MINCIUNI. Planurile ARBDD sunt scrise in documentul trimis Primariilor Sulina si Sfantu Gheorghe, dar, in nota in care a obisnuit de doi ani incoace, Cononov neaga ca s-ar pune la cale o ilegalitate. Mai mult, spune ca va scoate plajele la inchiriere, dar nu intentioneaza sa obtina venit din aceasta activitate. "Noi nu vrem sa realizam venituri de pe acele plaje. ARBDD nu poate si nu vrea sa realizeze venituri de pe acele terenuri, pentru ca Administratia nu se poate folosi de acele venituri, iar Consiliul Local nu vrea sa obtina venituri de pe urma inchirierii. Acolo va fi igienizata si va avea un minim necesar, o toaleta, o umbrela, o locatie mobila de unde cineva isi poate cumpara o bere, un suc sau o apa minerala, poate si un salvamar. Prin acest act normativ, vrem sa dam posibilitatea consiliilor locale sa poata realiza aceste activitati", a declarat Paul Cononov in presa din Tulcea. In ciuda declaratiilor, lucrurile sunt clare. Proiectul de hotarare urma-reste ca plajele sa fie scoase la licitatie si nu incredintate direct catre administratiile locale, asa cum minte guvernatorul Cononov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.