TEHNOLOGIE. Chirurgii britanici folosesc un robot pentru realizare operatiilor complicate de inima. Un brat robotizat este folosit pentru ghidarea unor fire subtiri de-a lungul vaselor de sange spre inima, reducand riscurile pentru pacienti si marind
TEHNOLOGIE. Chirurgii britanici folosesc un robot pentru realizare operatiilor complicate de inima. Un brat robotizat este folosit pentru ghidarea unor fire subtiri de-a lungul vaselor de sange spre inima, reducand riscurile pentru pacienti si marind numarul de proceduri care pot fi executate. Sunt patru astfel de roboti in lume, peste 20 de pacienti fiind deja operati cu ajutorul acestei tehnologii. Chirurgii controleaza dispozitivul printr-un joystick pe o consola, pentru o pozitionare corecta, in viitor preconizandu-se ca robotii vor fi programati sa execute automat procedura.


COMPETITIE. Saptamana aceasta va avea loc una din, probabil, ultimele partide de poker intre un om si computer in care masina mai poate fi invinsa. Campionul mondial al acestui joc, Phil Laak, va participa impreuna cu partenerul sau Ali Eslami la un concurs de doua zile impotriva unui computer programat de specialistii Universitatii Alberta, Canada, aceiasi care in urma cu doar cateva zile au rezolvat cea mai complicata problema de pana acum, jucatorul invincibil de dame.


EXTINDERE. Cosmote a anuntat ca si-a extins acoperirea GSM in toate cele 42 de statii de metrou din Bucuresti. In prezent, reteaua Cosmote acopera aproape 97% din populatia Romaniei si 84% din teritoriul tarii, pana la sfarsitul anului acest ultim indicator urmand sa creasca la 87%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.