Bascanul de la Comrat,Mihail Formuzal, afirma ca fiecare gagauz stie ca Voronin a promis regiunii autonome aceeasi reglementare juridica cu cea a transnistrenilor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate reporterilor Jurnalului National, liderul ga
Bascanul de la Comrat,Mihail Formuzal, afirma ca fiecare gagauz stie ca Voronin a promis regiunii autonome aceeasi reglementare juridica cu cea a transnistrenilor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate reporterilor Jurnalului National, liderul gagauz declara ca poporul sau nu va accepta un statut la un nivel "mai jos" decat statutul pe care il va obtine Transnistria in urma negocierilor cu Republica Moldova. Video:Interviul cu Mihail Formuzal  Jurnalul National: Ce reprosati administratiei de la Chisinau?
Mihail Formuzal: Noi am vrut sa colaboram cu ei, noi am vrut sa dam ajutor Chisinaului, dar ei nu au vrut...


Jurnalul National: Exista o formatiune politica la Chisinau cu care aveti interese convergente?
Mihail Formuzal:Partidele de la Chisinau isi schimba foarte des orientarile si e foarte greu sa te adaptezi la fiecare schimbare. La inceput au vrut sa dezvolte relatiile cu Rusia, pe urma cu Europa si cu Statele Unite, apoi din nou cu Rusia... Iar noi nu dorim sa mergem pe orientarile lor. Noi vrem ca Moldova sa fie un stat dezvoltat in plan democratic, un stat unde sa fie respectate drepturile omului, sa fie respectata libertatea cuvantului - si s-a facut foarte mult in acest domeniu in ultima jumatate de an.Buget pentru gagauziJurnalul National: Din ce fonduri se finanteaza regiunea?
Mihail Formuzal:Republica Moldova aduna bani la buget in principal din sectorul vamal, aproximativ 6 miliarde de lei moldovenesti. Cetatenii gagauzi reprezinta 4,5 procente din populatie. Partea Gagauziei e de 270 milioane lei, in schimb noi primim doar 65 de milioane de la buget. Bugetul nostru local este de 192 de milioane de lei moldovenesti, cam 70 de milioane de dolari. Noi intelegem ca exista sarcini comune, de stat, cum ar fi judecatoria, vama, sanatatea, invatamantul. Desigur, noi nu pretindem acesti bani, insa, in acelasi timp, nu dorim sa se spuna ca ei ne hranesc pe noi, gagauzii. Politicienii care au spus ca centrul Moldovei hraneste Gagauzia nu au dreptate. Volumul produselor la hectar din agricultura este la noi de doua ori mai mare decat in Moldova intreaga. Insa noi nu ne laudam cu acest fapt. Este o tara in care fiecare regiune trebuie sa fie la fel. Gagauzia are trei orase si o parte din bani trebuie transferati la sate.


Jurnalul National: Ce populatie are Gagauzia?
Mihail Formuzal:Aproximativ 155.000 de locuitori.


Jurnalul National: Se vorbeste despre federalizarea Transnistriei si Gagauziei pentru a asigura o enclava ruseasca in regiune.
Mihail Formuzal:Noi vrem ca Moldova sa fie un stat unit, ca procedura unirii Moldovei cu Transnistria sa aiba loc. Cum va avea loc aceasta unire va decide Guvernul Republicii Moldova. Daca va fi un stat cu autonomie, nici o problema, Gagauzia nu va fi implicata. Noi respectam intelegerile care au fost atinse mai inainte. Dar, daca in procesul desfasurarii negocierilor Transnistria va primi un statut de Federatie, eu voi face tot posibilul ca Gagauzia sa primeasca acelasi statut. Cu atat mai mult cu cat seful statului, Vladimir Voronin, a declarat ca Gagauzia nu va primi un statut la un nivel mai jos decat cel al Transnistriei. Toti gagauzii stiu ca acestea sunt vorbele presedintelui Voronin. Deci oricare va fi statutul Transnistriei, acelasi va fi si cel al Gagauziei, asa dorim si asta vom incerca sa obtinem. Dupa toate normele juridice internationale, Gagauzia are mai multe drepturi decat Transnistria, pentru ca Gagauzia este o regiune locuita majoritar de gagauzi, iar in Transnistria populatia este mult mai amestecata, acolo locuiesc si rusi, si ucraineni, si moldoveni.


Jurnalul National: Sunteti un popor de etnie turca. Care sunt relatiile cu Turcia?
Mihail Formuzal:Avem relatii foarte bune, nu avem nici o problema. Turcii ne-au ajutat foarte mult si apreciem ajutorul lor. Ne ajuta prin investitii si ajutoare umanitare. Ne-au ajutat la construirea apeductelor, de exemplu. Noi vrem sa avem relatii de prietenie cu toata lumea, cu toti vecinii, inclusiv cu Romania.
Suntem un popor mic, un grup etnic, nu vrem sa complicam lucrurile. Suntem interesati de dezvoltarea unor afaceri normale. Cu 15 ani in urma, conditiile in Romania au fost putin mai sus decat in Moldova, dar in ziua de azi Romania intrece cu mult Moldova. Noi suntem interesati sa avem afaceri regionale. Vrem sa colaboram in domeniul economic, in educatie si cultura. Pentru investitorii din Romania care vor sa faca aici investitii mai mari de 250.000 de euro, avem un program cu garantie de aparare a investitiilor, prin care ii scutim timp de cinci ani de toate taxele, inclusiv de impozit.


Jurnalul National: Care este situatia presei in Gagauzia?
Mihail Formuzal:Avem o televiziune unde fiecare vorbeste ce vrea, iar colectivul redactional al ziarelor, la fel, scrie fiecare ce vrea. Nu putem dicta noi ce informatie sa dea fiecare. Daca mi-as dori ca presa sa scrie ce vreau eu, atunci trebuie sa ii platesc pe cei care scriu, iar eu am nevoie de banii acestia pentru scoli, pentru drumuri etc. Cu cativa ani in urma, ziarele din Gagauzia si din Moldova erau la fel ca ziarele care existau in timpul URSS-ului. Acum avem ziare libere, un post de radio si un post televiziune libere si nimeni nu-i urmareste pe reprezentantii lor. Au trecut alegerile locale si ele s-au desfasurat cu respectarea tuturor normelor democratice, nu am auzit pe nimeni sa se planga.


Petrol si armeJurnalul National: S-a vorbit despre descoperirea unui important zacamant de petrol pe teritoriul Gagauziei. Va ganditi ca ati putea deveni o miza importanta in disputa regionala?
Mihail Formuzal:In acest caz, noi demonstram respectul nostru fata de conducerea centrala. Eu nu as vrea ca oamenii din republica sa creada ca din aceasta cauza Gagauzia este o regiune care nu vrea altceva decat sa isi strice relatiile cu Moldova. Ba din contra. Noi putem sa mergem sa extragem acest zacamant si singuri, insa nu facem aceasta din respect pentru conducerea de la Chisinau. Daca insa conducerea statului nu vrea sa prospecteze aceste zacaminte, pentru noi acesta va fi un semnal. Dar noi nu vrem sa grabim exploatarea acestor zacaminte. Sunt inca rezerve locale in sectorul agriculturii, in domeniul reciclarii produselor, care nu au fost folosite inca. In Gagauzia sunt trei orase care se pot autosustine si care dau bani la stat. Daca va incepe polemica "cine pe cine hraneste", vom aduce tara la faliment si vom destrama acest stat. De aceea prefer sa evit aceasta discutie.


Jurnalul National: In anii a€™90, in perioada conflictului gagauzilor cu moldovenii, pe teritoriul autonom de acum au fost aduse foarte multe arme. Potrivit unor date neoficiale, aici exista cel mai mare numar de arme din Republica Moldova aflat in posesia civililor.
Mihail Formuzal:Da (rade). Atat in Gagauzia, cat si in Moldova exista suficient armament, dar oamenii sunt pasnici.


Unitatea Teritoriala AutonomaIn anul 1988, pe teritoriul RSS Moldovenesti s-a format miscarea separatista cunoscuta sub numele de "Poporul Gagauz". In 1990, in raioanele Comrat, Ceadir-Lunga si Vulcanesti se proclama asa-numita Republica Gagauza (Gagauz -Yeri), insa Guvernul moldovenesc a anulat aceasta declaratie pe considerente de neconstitutionalitate. In 1994, administratia de la Chisinau a recunoscut autonomia teritoriala a Gagauziei. Gagauz - Yeri are centrul administrativ in orasul Comrat si numara in total circa 30 de localitati in care limbile oficiale sunt rusa, gagauza si moldoveneasca. Seful gagauz face parte din Guvernul Moldovei si a fost ales prin vot, pentru patru ani. Din decembrie 2006, aceasta functie este detinuta de Mihail Formuzal. El a absolvit in 1983 scoala militara si pana in 1994 a facut parte din armata activa, in mai multe functii de conducere. Din 1999 a devenit primar al orasului Ciadir - Lunga, functie pe care a detinut-o pana in 2006.



Egalitate!"Noi vrem ca Moldova sa fie un stat unit, ca procedura unirii Moldovei cu Transnistria sa aiba loc. Cum va avea loc aceasta unire va decide Guvernul Republicii Moldova.Daca va fi un stat cu autonomie, nici o problema, Gagauzia nu va fi implicata. Noi respectam intelegerile care au fost atinse mai inainte. Dar, daca in procesul desfasurarii negocierilor Transnistria va primi un statut de Federatie, eu voi face tot posibilul ca Gagauzia sa primeasca acelasi statut"
Mihail Formuzal,bascanul Gagauziei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.