Felicia Filip & K1 poarta (pe termen nelimitat) un singur nume - Etnosimfonica, un proiect care a facut ocolul Europei in trei saptamani.Soprana si cetateanul de onoare al Brasovului Cristian Mihailescu (care nu intamplator ii este si sot) ne-au impartasit cu generozitate impresiile de dupa. A fost odata, ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti... Am dat drumul la banda...  Jurnalul National: Ce atributii a avut sotul in acest turneu?
Cristian Mihailescu: Multe. Dar mai intai de toate a fost regizorul turneului. In aceasta calitate am imaginat o scena insotita de masti populare romanesti, luate de la Muzeul Satului. Masti de zeci si sute de ani vechime, din diferite zone ale tari.
Diaspora unitaJurnalul National: Dupa ce popularii au sustinut suse in fata diasporei, a venit si randul artistilor de prima mana sa ofere spectacole.
Cristian Mihailescu: A fost o reunire fericita a unor artisti de calitate din diverse domenii. A fost Felicia - singura cantareata din lume care a castigat toate premiile Mozart. De aceea, ea si-a inceput recitalul cu Mozart, pe ritmuri moderne: fragmente din "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Flautul fermecat" etc. S-a cantat Mozart la el acasa, in Austria, in Germania, unde este adorat, in Belgia, in Italia etc. Eu am facut desfasuratorul acestui program. Mozart n-a fost prezentat doar ca un citat folcloric. Am vrut sa demonstram ca folclorul romanesc mai traieste. Acum o las pe Felicia sa vorbeasca.


Jurnalul National: Daca mai are ce...
Felicia Filip: Mai am, cum sa nu...
Cristian Mihailescu: Stai putin, ca mai am eu ceva de zis. M-a surprins faptul ca, in fata acestor spectacolele, diaspora a fost unita. Au fost zeci si mii de romani care au asistat la concerte. Numai la Nürnberg au venit peste 12.000 de oameni.
Felicia Filip: Tot la Nürnberg a fost o cerere atat de mare, incat am mai cantat de doua ori. La un spectacol au fost doar nemti.


Jurnalul National: Au fost platitori de bilet?
Cristian Mihailescu: Da.
Felicia Filip: Serios?
Cristian Mihailescu: Da. Tu esti in spate, n-ai de unde sa stii. Ia zi-mi, la Callatis intrarea a fost sau nu cu bilet?
Felicia Filip: Fara bilet.
Cristian Mihailescu: Ma mir.
Felicia Filip: Ce este fara bilet stiu! (rade)
Pozitii noi de dormitCristian Mihailescu: Degeaba ma intrerupeti, ca eu tot stiu ce trebuie sa spun. Asadar, la Teracina sunt peste 300.000 de romani in diaspora. Au venit cu miile in piata centrala. Impresionant a fost modul in care strainii se prindeau in dans alaturi de romani. Nu-ti mai dadeai seama care-i neamt, belgian, francez, italian sau roman.
Felicia Filip: Eu as spune ca acest turneu si-a atins scopul. Dincolo de asteptarile celor care au gandit proiectul, s-au realizat lucruri nebanuite. Puteam citi in ochii publicului ca i-am castigat. Eram ambasadorii Romaniei.
Cristian Mihailescu: Foarte multi romani din diaspora ne-au intrebat cand vom reveni. Ne-au spus chiar ca sunt dispusi sa si plateasca, numai sa revenim. Am incercat sa le explicam ca nu este atat de usor sa mai venim. Ne-a ajutat Ministerul Culturii si Cultelor - care a finantat Callatis Euro Tour.


Jurnalul National: N-ati prea avut timp de dormit?
Cristian Mihailescu: Au fost drumuri ingrozitor de lungi. Am parcurs o data si 1.200 de kilometri, atunci cand am traversat Alpii. Am facut 19 ore cu masina.
Felicia Filip: Am descoperit niste pozitii de dormit...! (rade) Regizorul spectacolului mi-a facut si masaj la picioare.