Un studiu realizat de Eurofound arata ca lucratorii din tara noastra isi petrec mai mute ore la sreviciu decit cei din statele occidentale.

Estonienii sint cei mai muncitori oameni din Europa. Asta reiese dintr-un studiu efectuat de fu
Un studiu realizat de Eurofound arata ca lucratorii din tara noastra isi petrec mai mute ore la sreviciu decit cei din statele occidentale.

Estonienii sint cei mai muncitori oameni din Europa. Asta reiese dintr-un studiu efectuat de fundatia Eurofound, in statele comunitare. Potrivit sondajului, un lucrator estonian sta la serviciu 1.872 de ore pe an, cel mai ridicat numar de ore lucratoare din intregul spatiu UE. Pe locurile urmatoare in aceasta ierarhie se claseaza Letonia, Ungaria, Polonia si Romania. In tara noastra, un angajat munceste in medie, 1.840 de ore anual. La polul opus se situeaza Franta, Germania, Danemarca si Suedia. Aici, oamenii lucreaza in medie 1.568 de ore pe an, cu peste 300 de ore mai putin decit in statele baltice si in Romania.

Si numarul de zile libere este diferit de la o tara comunitara la alta. Potrivit Eurofound, in unele state comunitare, muncitorii au cu aproape 3 saptamini si jumatate mai mult timp liber decit in altele. Cel mai bine din acest punct de vedere stau suedezii. Ei au in total 42 de zile libere pe an. La extrema cealalta se situeaza din nou Estonia, cu 26 de zile de concediu anual. Dupa Suedia, tarile cu cel mai mare numar de zile libere pentru muncitori sint Germania (40 de zile), Italia (39 de zile), Luxemburg si Danemarca (38 de zile). Statele cu cele mai putine zile libere sint, dupa Estonia, Letonia (27 de zile), Ungaria (28 de zile) si Irlanda (29 zile).

In medie, muncitorii din ultimele 12 state integrate in Uniunea Europeana lucreaza cu doua saptamini si jumatate mai mult decit cei din grupul UE 15. Astfel, in statele care au aderat in 2004 si 2007, muncitorii au 31 de zile libere pe an. In celelalte 15 tari, lucratorii se pot odihni 35 de zile pe an. Media in UE 27 este de 33,7 zile libere anual.

Studiul Eurofound s-a concentrat si pe chestiunea chemarii neprogramate la serviciu. Aceste situatii se regasesc cel mai frecvent in domeniul medical, in transporturi si in sectoarele hotelier si de catering, unde pot aparea probleme urgente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.