Alte 4 aeronave rusesti au survolat la milimetru spatiul aerian al Marii Britanii.

Cearta diplomatica dintre Moscova si Londra se muta in spatiul aerian international. Patru bombardiere rusesti au fost detectate joi noapte si vineri dimineata, survolind Marea Nordului, in zona neutra dintre Norvegia si Regatul Unit. Atit autoritatile din Oslo, cit si cele din Londra au trimis aparate de vinatoare, pentru identificare si interceptie. In cele din urma, aeronavele rusesti s-au intors din drum, fara a patrunde in spatiul aerian al vreunui stat strain. Incidentul ar putea insa tensiona si mai mult, relatiile dintre Marea Britanie si Kremlin, deja inflamate de neintelegerile privind extradarea lui Andrei Lugovoi (principalul suspect in cazul asasinarii lui Aleksandr Litvinenko).

Este al doilea eveniment de acest fel, petrecut in ultima saptamina. Marti, alte doua bombardiere rusesti au survolat la limita spatiul aerian britanic si au determinat oficialii englezi sa trimita avioane de interceptie. Nici atunci, apratele din Rusia nu au violat vreo lege internationala. Analistii spun insa ca mesajul transmis prin aceste zboruri este clar, unul de intimidare.

"Este putin neobisnuit. Nu am mai vazut de mult timp avioane rusesti atit de departe in sud", a declarat Jon Inge Oegland, purtatorul de cuvint al Statului Major al armatei norvegiene. Liderii militari din Moscova, sustin insa ca efectueaza doar zboruri de antrenament obisnuite, fara nici o legatura cu scandalul dimplomatic dintre Londra si Kremlin.

Gesturile de sfidare ale Rusiei au loc pe fondul unui grav diferend diplomatic iscat intre Moscova si Regatul Unit. Totul a inceput dupa moartea lui Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB, expluzat in Marea Britanie si convertit in critic dur al presedintelui Vladimir Putin. Acesta a decedat la Londra, in noiembrie 2006, dupa ce a fost otravit cu poloniu radioactiv. In urma investigatiilor, autoritatile engleze au stabilit ca principalul suspect in acest asasinat este un alt agent KGB, aflat in Rusia - Andrei Lugovoi. Au cerut extradarea lui, insa autoritatile moscovite au respins solicitarea. Motivul? Constitutia rusa interzice extradarea propriilor cetateni, prin urmare, cererea Angliei nu putea fi indeplinita. Moscova a oferit totusi posibilitatea ca Lugovoi sa fie judecat in Rusia, oferta pe care Regatul Unit a catalogat-o drept "nesatisfacatoare". Luni, Marea Britanie a expluzat, patru angajati ai Ambasadei Ruse din Londra, ca replica la refuzul Moscovei de a-l extrada pe Lugovoi. De asemenea, autoritatile engleze au anuntat revizuirea sistemului de acordare a vizelor pentru cetatenii rusi si reevaluarea colaborarilor cu Kremlinul, in mai multe domenii.

Raspunsul Moscovei nu s-a lasat asteptat. Joi, Rusia a anuntat ca va expulza 4 diplomati britanici care activeaza la Moscova. Acestia au la dipozitie zece zile ca sa paraseasca teritoriul tarii. In plus, Kremlinul va revizui sistemul de vize acordate oficialilor englezi, iar aviatia rusa a inceput sa trimita bombardiere in "zboruri de antrenament" spre spatiul aerian britanic.

Atit Londra, cit si Washingtonul au catalogat aceste decizii drept "nejustificate". Regatul Unit a incercat sa obtina si sprijinul UE in acesata chestiune, insa fara succes. Bruxelles-ul e de parere ca diferendul Londra-Moscova e o problema "bilaterala" si a refuzat sa se implice. Mai ales ca, o implicare directa ar fi putut degrada si mai mult relatia Rusia-UE, deja tensionata din cauza exporturilor de enregie si a neintelegerilor dintre Kremlin si tarile baltice. Joi seara, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a turnat si mai mult gaz pe foc. El a declarat ca intreaga vina pentru izbucnirea acestui scandal ii revine noului premier britanic Gorgin Brown si guvernului sau. "Inteleg ca atunci cind se instaleaza un guvern nou, intr-o tara, acesta inceraca sa-si gaseasca locul, sa-si stabileasca propria linie politica. Prin urmare, cred ca acest scandal este si produsul schimbarii de putere de la Londra", a declarat Lavrov la finalul unei intruniri a cvartetului pentru Orientul Mijlociu. In pofida tensiunilor si a declaratiilor belicoase, Rusia nu pare incintata de perspectiva unei prelungiri a diferendului. Ieri, presedintele Vladimir Putin a avut prima sa interventie televizata pe aceasta tema. El a catalogat conflictul cu Marea Britanie drept "o minicriza" si a dat asigurari ca totul se va rezolva cu bine. "Cred ca relatiile ruso-britanice se vor dezvolta normal. Ambele tari sint interesate ca relatiile noastre sa fie detensionate. Sint convins ca vom depasi aceasta minicriza", a spus Putin pe postul national de televiziune.

Analistii spun ca pozitia pacifista a liderului de la Kremlin are in vedere interese economice. In conditiile in care, Marea Britanie este unul dintre cei mai importanti investitori din Rusia.