La punctele de asistenta impotriva caniculei, infiintate de Primaria Capitalei, bucurestenii pot cel mult sa bea un pahar cu apa. Asistentele care ar trebui sa ofere primul ajutor lipsesc.

Primaria Capitalei a amenajat 13 puncte de prim ajutor in parcuri si stranduri, care vor functiona pe toata perioada caniculei. Conform unui comunicat al primariei, cele 13 puncte se afla in Pavilion Expo Flora din parcul Herastrau, parcul Floreasca (linga intrarea patinoarului), Parcul Tineretului (sediul administrativ ALPAB), parcul Cismigiu (sediul administrativ din spatele Liceului "Gheorghe Lazar"), Parcul Carol (sediul administrativ, intrarea Candiano Popescu), Baia Grivita, strandurile Cringasi, 16 Februarie, Berceni, Drumul Taberei, societatea Cara Impex (Strada Rotunda nr. 4, sector 3), societatea Dipalma Impex SRL (Strada Polona nr. 92, sector 1) si Circul de Stat. Un alt centru a fost amenajat in incinta primariei. Ambulanta Bucuresti a organizat alte cinci puncte de prim ajutor, atit in incinta sediului central, cit si in substatiile serviciului. Aceste puncte sint dotate cu aer conditionat, apa rece si gheata si ofera consultatii de urgenta, tratament si sfaturi medicale gratuit. In centrele de prim ajutor va exista in permanenta un medic sau un asistent medical cu truse de interventie, medicamente de urgenta si materiale sanitare. Pacientii se pot prezenta la oricare din urmatoarele puncte de prim ajutor: sector 1 - Strada Pajurei 15 A, in sediul Cresei Jiului; sector 2 - Strada Mihai Eminescu, nr. 226, etaj 1, la cabinetul medical; sector 3 - Strada Lunca Bradului nr. 1A, in sediul Cresei Titan 4; sector 5 - Strada Leresti nr. 22, in sediul Cresei "Sf. Stelian"; sector 6 - Strada Craiesti nr. 1, in sediul Cresei nr. 13.

Serviciul de Ambulanta din Bucuresti a primit in ultimele 24 de ore 1.066 de apeluri, cu aproximativ 150 mai multe decit in zilele anterioare, a declarat Lucian Oana, directorul medical al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB).

Primariile de sector au anuntat si ele masuri de ajutor pentru bucurestenii toropiti de caldura. In sectorul 1, primaria a amenajat patru puncte de prim ajutor, in timp ce in sectoarele 2, 3, si 4 exista cite 15 puncte. In sectorul 5 sint sase puncte de prim ajutor, iar in sectorul 6 administratia a amenajat 16 puncte de prim ajutor si alte 15 puncte de distribuire a apei.

Situatia din teren este insa alta decit cea prezentata de Primaria Capitalei. Conform regulamentului, la fiecare dintre aceste centre ar trebui sa fie o asistenta care sa verifice tensiunea arteriala a pacientilor si sa se ofere un pahar cu apa rece, iar daca starea lor este mai grava, sa apeleze Serviciul de Ambulanta. In realitate, aceste norme nu se respecta in toate unitatile. La centrul de la Circul de Stat nu exista personal medical care sa acorde asistenta sau un pahar cu apa persoanelor afectate de canicula. Am gasit un singur angajat, care nu stia sa ofere prea multe informatii. Punctul de prim ajutor din parcul Herastrau nici macar nu fusese infiintat pina vineri, asa cum anuntase primaria.

La punctul de prim ajutor din parcul Cismigiu exista o camera special amenajata pentru persoanele afectate de canicula, unde pot primi doar un pahar cu apa rece si se pot odihni putin. Nici aici nu este o asistenta care sa acorde ingrijiri medicale, aceasta urmind sa vina de luni, dupa cum ne-a spus persoana care statea la post. In ceea ce priveste centrul din sediul primariei, acesta este amenajat in camera 15, unde exista aer conditionat, apa rece, dar si o asistenta care poate oferi primul ajutor. Adriana Marin, asistenta de serviciu, ne-a declarat ca numarul persoanelor care vin nu este mai mare de zece, dar vineri a consultat 20 de pacienti. Ea a adaugat ca multi dintre cei care se prezinta sint angajati ai primariei si ca pina in prezent nu au cazuri grave care sa necesite solicitarea ambulantei.

Punctul de prim ajutor de la strandul din Drumul Taberei a fost pus la dispozitia cetatenilor de conducerea strandului, care a acceptat sa colaboreze cu primaria. Aceasta unitate este dotata cu aer conditionat, medicamente, dar are si o asistenta care este pregatita sa ofere consultanta medicala. Managerul strandului ne-a declarat ca pina acum nu s-a prezentat nici o persoana la acest punct.

Mioara Mantale, prefectul Bucurestiului, a dat ordin ca institutiile si serviciile publice din Capitala sa isi suspende programul de lucru cu publicul intre orele 11.00 - 17.00 pe perioada caniculei. Primariile bucurestene, dar si serviciile din cadrul prefecturii (Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, Compartimentul registratura si Compartimentul de apostila) vor avea program cu publicul in intervalele 7.30 - 11.00 si 17.00 - 20.00 pe toata perioada caniculei.

Cod portocaliu pina duminica Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca vremea va fi in continuare excesiv de calda aproape in toata tara pina duminica, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati. Avertizarea cu cod portocaliu va fi mentinuta in zilele de 21 si 22 iulie pentru 31 de judete (Satu Mare, Arad, Timis, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Vaslui, Iasi, Botosani, Constanta, Tulcea, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vilcea, Arges, Dimbovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt) si municipiul Bucuresti. Meteorologii sustin ca in toate aceste judete se vor inregistra pe arii extinse temperaturi de 39-40 de grade Celsius si izolat 41-42 de grade. Valul de canicula va persista pina pe 27 iulie. Ministerul Sanatatii a anuntat ca in perioada 16-20 iulie au murit noua persoane din cauza caniculei. In tara s-au inregistrat mai multe evenimente din cauza caldurii, de la miristi incendiate pina la trenuri care si-au intrerupt circulatia.

Harta extremelor in Romania Cele mai fierbinti si cele mai racoroase locuri din Romania, conform datelor de pe site-ul ANM, vineri, ora 16.00.

1. Calafat
2. Iasi
3. Arad
4. Timisoara
5. Alexandria 40,4 C
39,2 C
39,2 C
38,9 C
38,6 C 1. Bilea Lac
2. Vladeasa 1800
3. Ceahlau Toaca
4. Penteleu
5. Sinaia 1500 20,2 C
20,9 C
22,6 C
23 C
27,2 C