Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul prin care Ionel Marin este eliberat din functia de adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii. Printr-un alt decret, seful statului l-a si trecut in rezerva pe Ionel Marin, care detine
Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul prin care Ionel Marin este eliberat din functia de adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii. Printr-un alt decret, seful statului l-a si trecut in rezerva pe Ionel Marin, care detine gradul de general-locotenent cu trei stele.

Surse din serviciile secrete sustin ca decizia lui Basescu are o legatura directa cu scandalul biletelelor scrise de primul adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, care au ajuns la Mircea Geoana. Liderul social democratilor a prezentat presei cele doua biletele chiar in dimineata zilei de 19 aprilie, in care presedintele avea sa fie suspendat de catre Parlament. Geoana incerca astfel sa demonstreze o presupusa presiune facuta de Basescu asupra unor membri ai Curtii Constitutionale care nu gasise argumente pentru suspendare, dar nu avea decit un rol consultativ in aceasta privinta.

Cazul a facut obiectul unei anchete parlamentare, dar si al unei anchete interne a SRI. Oficial, singurul tras la raspundere a fost doar autorul biletelelor, Florian Coldea, pentru neglijenta in serviciu. Se pare insa ca in spatele actiunii, care incerca sa demonstreze ca sefii SRI au participat la o actiune de politie politica, a existat un adevarat complot al generalilor cu state vechi in SRI, sustin sursele citate mai sus.

Potrivit informatiilor obtinute de Cotidianul, mai multi generali SRI au incercat sa compromita conducerea SRI prin actiunea biletelului ajuns in buzunarul lui Geoana. Atit pe Florian Coldea, ofiterul de 36 de ani promovat de Traian Basescu pe pozitia secunda a principalul serviciu secret al tarii, cit si pe noul director George Maior. In momentul in care Geoana a prezentat presei celebrele biletele, principalul suspect pentru scurgerea informatiilor din SRI a fost chiar George Maior, care fusese membru de vaza al PSD. Potrivit surselor noastre, compromiterea celor doi ar fi fost o tentativa de a-l convinge pe Basescu sa transfere mai multa putere catre vechii ofiteri ai SRI.

Ionel Marin era cel mai vechi dintre adjunctii directorului SRI. El fusese numit in aceasta functie de fostul director Radu Timofte, la 16 iulie 2001. Anterior, Marin detinuse diferite functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale, in Serviciul de Paza si Protectie, in Ministerul de Interne si in Directia Generala de Informatii a Apararii.

In cazul biletelelor scrise de Coldea, Ionel Marin a fost audiat de Comisia parlamentara de control al SRI, care il mai chestionase anterior in cazul implicarii sale in reprimarea manifestatiilor din decembrie 1989. Atunci, dupa audierea lui Ionel Marin, secretarul comisiei SRI, Ion Stan, declara ca acesta a recunoscut ca, in calitatea sa de capitan la Regimentul 2 Mecanizat, a participat la misiuni in punctele Scala si Intercontinental, fara sa fie implicat insa in "spargerea baricadei".

Sursele noastre spun ca Basescu ar avea o "lista neagra" cu generali SRI care pare sa coincida cu lista de schimbari pe care George Maior vrea sa le faca in interiorul Serviciului. Acesta ar avea de gind sa-i propuna sefului statului trecerea in rezerva si a celuilalt adjunct al sau, generalul Dumitru Zamfir. Conform unui plan prezentat in cadrul sedintei de joi a CSAT, Maior vrea sa intinereasca echipa de conducere a SRI si sa renunte la serviciile sefului Inspectoratului de Contraspionaj al SRI, generalul Ionel Bidireci, precum si la cele ale sefului Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, generalul Ion Stefanut.



SRI: "Este o pura speculatie" SRI sustine ca "este o pura speculatie" informatia potrivit careia un posibil motiv al eliberarii lui Ionel Marin din functie ar fi implicarea sa in scandalul biletelelor, fostul adjunct solicitind, de fapt, eliberarea din functie intr-un raport adresat directorului George Maior. Seful Biroului de presa al SRI, Sorin Sava, a precizat vineri pentru MEDIAFAX ca adjunctul directorului SRI Ionel Marin, a solicitat eliberarea din functie si trecerea in rezerva. "La solicitatea domniei sale, generalul-locotenent Marin Ionel a inaintat un raport directorului SRI, George Maior. Acesta a fost de acord cu solicitarea domnului general si a inaintat cererea spre aprobare domnului presedinte Traian Basescu", a precizat reprezentantul SRI, care a mai aratat ca serviciul se afla intr-un proces de flexibilizare, de modernizare si de adaptare la actualele provocari de securitate. Citeste mai mult despre cum a debutat scandalul biletelelor


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.