In noaptea de vineri spre simbata, la un minut dupa miezul noptii (CET), mult-asteptatul si marketatul "Harry Potter 7" va fi lansat oficial in toata lumea.

Scriitoarea britanica J.K. Rowling va veni in noaptea de vineri spre simbata la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, unde va da autografe celor 1.700 de fani veniti special pentru "Autografe la lumina lunii". Dupa lansarea oficiala a ultimului volum "Harry Potter" si sesiunea de autografe, autoarea va citi publicului citeva fragmente din cartea a carui secret a fost pazit cu atita strictete.

Chiar daca editura britanica Bloomsbury, la care Rowling si-a publicat toate cele sapte volume, precum si comunitatile de fani au facut mai multe campanii impotriva dezvaluirii deznodamintului cartii, Internetul a vuit de spoilere si de falsuri. Cel mai recent episod de acest gen a fost recenzia pe care ziarul "The New York Times" a publicat-o cu o zi inaintea lansarii oficiale. Articolul, desi nu povesteste intriga ultimului "Harry Potter", da citeva piste, lucru care a infuriat-o pe J.K. Rowling, care a declarat: "Sint dezamagita ca un ziar american a decis sa publice «spoilere» in forma unei recenzii in completa neconcordanta cu dorinta a milioane de cititori, in mare parte copii."

Publicarea lui "Harry Potter and the Deathly Hallows" are mai multe implicatii decit evenimentele editoriale obisnuite. La Ierusalim, aparitia cartii este una dintre cele mai recente cauze ale polemicilor religioase. Lansarea volumului va avea loc simbata la ora 2.01, ora capitalei Israelului, adica in ziua de Sabat care, in traditia iudaica, este ziua odihnei, motiv pentru care exista o multime de restrictii religioase legate de acest moment al saptaminii. "Legea israeliana interzice firmelor sa le impuna angajatilor sa lucreze de Sabat si va fi aplicata si in acest caz. Ministrul ii va amenda si ii va sanctiona pe patronii care vor incalca legea", a declarat purtatorul de cuvint al unuia dintre partidele ultra-ortodoxe din Israel.

In ciuda acestor incidente, ultima carte a lui J.K. Rowling este, cu siguranta, cel mai asteptat eveniment din lumea literara a acestui an. La acest titlu s-a inregistrat un numar-record de comenzi, iar in ultimele doua zile, in fata marilor librarii londoneze au inceput sa apara grupuri de fani care vor sa fie printre primii cititori ai romanului. Mai mult decit atit, pina si din citeva inchisori din SUA si Anglia s-au primit comenzi pentru cartea lui Rowling, din partea unor detinuti impatimiti de celebrul fantasy.

Si in Romania s-au inregistrat un numar mare de comenzi pentru "Harry Potter and the Deathly Hallows", a carui lansare va avea loc in mai multe librarii din Bucuresti si din tara, la ora doua noaptea. Librariile Carturesti au organizat scoli de magie special dedicate acestui eveniment, care se vor deschide vineri noapte in Bucuresti, Timisoara si Iasi. De asemenea, Librariile Humanitas si Diverta au pregatiti un program special pentru aparitia acestui ultim volum din istoria lui Harry Potter.