Prima zi a saptamanii ce a trecut, luni, in jurul orei 17:40. Un tren care tranzita Ucraina venind din Kazahstan si indreptandu-se spre Polonia, si care transporta fosfor galben, a deraiat in regiunea Lvov din vestul Ucrainei. S-a format un n
  Prima zi a saptamanii ce a trecut, luni, in jurul orei 17:40. Un tren care tranzita Ucraina venind din Kazahstan si indreptandu-se spre Polonia, si care transporta fosfor galben, a deraiat in regiunea Lvov din vestul Ucrainei. S-a format un nor toxic, suprafata lui ajungand la circa 90 de kilometri patrati. Stirea deraierii a ajuns la urechile publicului abia marti. Miercuri, joi, vineri: presa electronica ucraineana informeaza ca norul toxic  se indreapta spre Belarus; cotidianul moscovit Vremia Novostei noteaza ca, privind lucrurile din perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare din Ucraina si a jocurilor politice din aceasta tara, "reactia politica la incidentul de langa Lvov va fi de doua-trei ori mai puternica"; Partidul popular ucrainean acuza cabinetul premierului Ianukovici de "tainuirea de informatii" legate de accidentul din regiunea Lvov. Sambata: pagina cotidianului Novie Izvestia unde scrie "Nu lasati copiii pe strada", si ca ceea ce s-a intamplat la Lvov a declansat o catastrofa ecologica de amploare, este tot mai accesata.  La 26 aprilie 1986, la Cernobil, se producea cea mai grava catastrofa din istoria utilizarii civile a energiei nucleare. Nu s-a aflat aflat imediat: Suedia a fost prima tara care a alertat comunitatea internationala, la 28 aprilie 1986. Atunci, norul toxic a contaminat trei sferturi din teritoriul Europei. Romania nu a facut exceptie. Acum, norul toxic de la Lvov a ocolit Romania. Plaiul mioritic a rasuflat usurat. Este vara si cine sta sa se mai gandeasca la efectele catastrofelor ecologice sau la faptul ca, de exemplu, in intreaga lume functioneaza, in prezent, aproximativ 440 de unitati nucleare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.