Desi se estimeaza ca disparitia reptilelor uriase s-a produs brusc, ascensiunea lor inceputa la sfirsitul Triasicului a fost graduala si nicidecum fulgeratoare, dupa cum se credea.





Dinozaurii au coabitat cu un

Desi se estimeaza ca disparitia reptilelor uriase s-a produs brusc, ascensiunea lor inceputa la sfirsitul Triasicului a fost graduala si nicidecum fulgeratoare, dupa cum se credea.

Dinozaurii au coabitat cu un grup de reptile mai primitive, dinozauromorfii, timp de milioane de ani, inainte sa devina specia dominanta de animale de pe Terra, se arata in ultimul numar al revistei "Science".

Dinozaurii au aparut pentru prima data acum 230-220 de milioane de ani, spre sfirsitul perioadei Triasice. La inceputul Jurasicului, acum 200 de milioane de ani, acestia au devenit specia dominanta pe suprafata Pamantului, raminind astfel timp de 135 de milioane de ani. Cu toate acestea, motivele pentru care s-au bucurat de succes si de ce dinozauromorfii au fost inlaturati cu atita usurinta sint inca putin intelese. Explicatia este data de faptul ca fosilele ramase din Jurasic sint in continuare extrem de rare. Unii oameni de stiinta au concluzionat ca dinozaurii si-au inlocuit rapid rudele mai primitive. Se estimeaza ca primii si-ar fi inlaturat rivalii in lupta pentru resurse sau chiar ar fi profitat de pe urma unei catastrofe care a decimat dinozauromorfii. Fosilele scoase la iveala de revista "Science" sugereaza, in schimb, ca, daca s-a produs vreo competitie intre cele doua specii, aceasta s-a desfasurat pe o perioada foarte indelungata. Descoperirile unor fosile din Triasicul tirziu intreprinse in sud-vestul Statelor Unite (New Mexico) au relevat urme de dinozauromorfi, inclusiv dintr-o specie nou identificata, Dromomeron romeri. Cercetatorii au mai descoperit si resturi ale altor animale, precum amfibieni, pesti si reptile asemanatoare crocodililor. Aceste evidente demonstreaza ca ascensiunea dinozaurilor in Triasic a fost un proces mult mai gradual. Dinozaurii au coexistat cu dinozauromorfii aproximativ 15-20 de milioane de ani, indica Randall Irmis, din cadrul Universitatii din California.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.