Insula Britanica a fost separata de restul Europei, acum 200.000 de ani, in urma unei inundatii catastrofale.

Imaginile de pe fundul canalului care desparte cele doua tarmuri indica urme adinci, posibile numai in urma unei scurgeri mas
Insula Britanica a fost separata de restul Europei, acum 200.000 de ani, in urma unei inundatii catastrofale.

Imaginile de pe fundul canalului care desparte cele doua tarmuri indica urme adinci, posibile numai in urma unei scurgeri masive de apa, arata un studiu publicat in revista "Nature".

Torentul imens a venit probabil in urma unui cutremur, dinspre un lac gigantic, unde se afla acum Marea Nordului, arata pentru BBC News echipa de cercetatori din cadrul institutului Imperial College London. Omul de stiinta Sanjeev Gupta si colegii sai sint convinsi ca scurgerea de apa a fost una dintre cele mai semnificative inundatii din istoria recenta a Pamintului. "Acest eveniment, sau serie de evenimente, a schimbat efectiv cursul istoric al Marii Britanii. Daca acest lucru nu s-ar fi intamplat, Britania ar fi fost in continuare o peninsula a Europei. Nu am mai fi avut nevoie de un tunel pe sub mare si am fi putut trece pe jos din Franta pina aici, la fel cum au facut-o stramosii nostri", considera Gupta.

Ideea unei inundatii catastrofale a fost formulata avind ca sprijin studiul amanuntit al trecutului glaciar pe care l-a cunoscut nordul continentului european. Se crede ca acum sute de mii de ani, cind blocuri de gheata erau impinse spre sud din Scotia si Scandinavia, exista o fisie ingusta care lega Marea Britanie de Europa si care masura aproximativ 30 de metri inaltime. Cercetatorii considera ca aceasta limba de uscat marginea, in nord-est, un lac imens, alimentat de ape topite din ghetari, care se scurgeau prin albiile actualelor riuri Tamisa si Rin. "E posibil ca intregul volum de apa sa fi invadat fisia de uscat in urma unei acumulari excesive de apa in lac. La fel de probabil insa este ca dislocarea sa aiba alte cauze. Este foarte cunoscut faptul ca in zona Kent (n.n. - in Marea Britanie) se produc adesea mici seisme", explica Jenny Collier, cercetator in cadrul Imperial College London.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.