Unii aleg sa demonstreze pina si in concediu ca sint patrioti, altii cred ca o vacanta romaneasca este plina de inconveniente. Primii invoca argumentul comoditatii, ceilalti spun ca, in strainatate, vacanta te costa mai putin si personalul te trateaza amabil.

PRO • Virgil Iantu – moderator de televiziune

Mai scump!

„Mi se poate intimpla sa merg in concediu in strainatate si sa nu am noroc, o data sau de doua ori: servicii proaste, vreme urita. Dar, de obicei, cind ma intorc dintr-o calatorie in strainatate, ma simt mult mai tonic, cu buna dispozitie, pentru ca am toate motivele: vad locuri frumoase, am parte de o cazare excelenta si de un transport pe masura. In Romania, lucrurile stau cu totul altfel, din pacate: nu am mai fost in concediu pe litoralul romanesc de ani buni si nici n-am de gind sa o fac de acum incolo. Am fost la Constanta pentru scurt timp, de mai multe ori in ultima vreme, si nimic nu imi infirma proasta parere. Se spune ca in tara ta ar trebui sa cheltuiesti mai putini bani in concediu decit daca ai pleca in strainatate, dar nu este asa. Aici ma costa mai mult decit un concediu in strainatate. Si macar daca as cheltui bani pe lucruri de calitate: noi avem nevoie de o scoala de servicii, pentru ca personalul hotelurilor te trateaza cu scirba, fara respect. Pe mine ma mai cunosc oamenii si ma servesc ceva mai atent, dar lucrurile tot sint departe de ce se intimpla in alte tari si imi imaginez cum sint tratati cei care nu sint neaparat vedete de televiziune."

CONTRA • Cristian Topescu – jurnalist

Mult mai aproape!

„Dupa ce s-a nascut fiul meu, Tudor, care are 9 ani, aproape in fiecare an am fost la Constanta, in timpul concediului de vara. De altfel, alegerea mea se explica si prin faptul ca este orasul unde am multi prieteni care au tangenta cu lumea sportului. De vreo doua ori am fost si in Turcia, in acelasi interval. Insa prefer, in mod cert, o vacanta in Romania, pe litoralul nostru. Ca argument pentru o vacanta petrecuta pe litoralul romanesc, in comparatie cu o vacanta petrecuta in Turcia, la malul marii, mi se pare evident faptul ca plaja noastra este mult mai curata, mult mai aproape, deci nu este nevoie sa cheltuiesti foarte multi bani pe drum si nici nu ajungi deja extenuat in vacanta. In plus, posibilitatile de divertisment sint mult mai variate la noi si de calitate excelenta. Iarna mi-o petrec schiind la Poiana Brasov si nu in Austria, Elvetia sau in Franta. Asta pentru ca tot ce am nevoie e la noi, zona aceasta montana este foarte frumoasa si nu inteleg de ce ar trebui sa merg foarte departe ca sa ma simt la fel de bine ca in tara mea. Nu vreau sa fac parada de patriotism, dar m-am simtit intotdeauna mai bine in tara mea."

La mare, la soare • Primarul localitatii Costinesti sustine ca administratia locala a investit in ultimii ani peste 350 de miliarde de lei pentru cresterea atractivitatii turistice. • Numarul turistilor straini care isi petrec sejurul pe litoral a ajuns in aceste zile la aproape 10.000, fata de un maxim intre 4.000 si 5.000, inregistrat saptamina trecuta, cele mai cautate statiuni fiind Mamaia, Neptun si Eforie. In topul celor mai ocupate statiuni se situeaza Neptun (17.438 de turisti), Costinesti (12.448), Mamaia (12.401). • Secretarul de stat pentru turism Lucia Morariu a declarat ca hotelurile de 1 si 2 stele de pe litoralul romanesc risca sa nu mai primeasca aviz de functionare pentru sezonul viitor in cazul in care nu vor aduce imbunatatiri conditiilor de cazare.