Fostul presedinte invoca vidul legislativ din anii ’70-’80 pentru a justifica coruptia politicienilor francezi si "ilegalitatile" comise in calitate de primar al Parisului.

Fostul presedinte Jacques Chirac a fost audiat joi in dosarul deturnarii fondurilor primariei Parisului catre partidul Adunarea pentru Republica, pe parcursul mandatului sau de primar al capitalei franceze. Este pentru prima data in istoria celei de-a Cincea Republici Franceze cind un fost presedinte este audiat intr-un dosar penal. Chirac, in virsta de 74 de ani, s-a prezentat in fata judecatorilor in calitate de martor asistat, ceea ce implica posibilitatea acuzarii sale in acest dosar.

Audierile au durat aproape cinci ore si, potrivit avocatului fostului presedinte, s-au desfasurat intr-un cadru extrem de degajat. "Nu cred ca mai pot urma si alte audieri, insa judecatorul este cel care va decide", a declarat avocatul Jean Veil. Investigatiile au dus la descoperirea unei scrisori, datind din 1993, prin care Chirac cerea primariei o marire de salariu pentru o secretara, care lucra, in realitate, pentru partid.

In 2004, fostul premier gaullist Alain Juppe a fost condamnat la 14 luni de inchisoare cu suspendare si interzicerea activitatii politice timp de un an, in acelasi scandal privind deturnarile de fonduri. Socialistii francezi au fost si ei acuzati de nerespectarea legii, atunci cind fostul sef de cabinet al premierului Laurent Fabius a fost numit, in 1992, director general al uzinelor Renault, detinute atunci de stat. Insusi presedintele socialist François Mitterand a reusit sa treaca prin parlament doua legi care ii amnistiau pe politicienii imbogatiti de pe urma finantarilor politice.

Intr-un comentariu publicat, vineri, de cotidianul "Le Monde" si intitulat "Finantarea partidelor: ceea ce doresc sa spun francezilor", Jacques Chirac a tinut sa-si justifice actiunile intreprinse in perioada 1977-1995, cit timp ce a fost primar al Parisului. Chirac invoca in apararea sa vidul legislativ existent pina in 1995. Acesta a permis "scutirea de taxe, punerea angajatilor in slujba partidelor si plata salariilor echipelor partidelor politice" de catre firme private sau chiar institutii publice.

"Explozia cheltuielilor publicitare si de comunicare, legata de dezvoltarea mass-media, au facut necesara mobilizarea unor mijloace financiare intr-un mod nemaiintilnit pina atunci", se apara Chirac. Fostul presedinte arata ca el insusi a fost sustinatorul unei legi clare privind finantarea partidelor, lege care a fost adoptata in 1995 si interzice finantarea campaniilor electorale de catre firmele private.

Chirac s-a mai bucurat de imunitate timp de o luna de la incheierea mandatului prezidential, pe 16 mai. Legislatia franceza nu permite insa anchetarea sa pentru faptele savirsite in calitate de presedinte al Frantei. Fostul presedinte a invocat aceasta prevedere atunci cind a refuzat categoric sa participe la audierile in afacerea Clearstream. Chirac este suspectat ca s-ar afla la originea acestui dosar, legat de folosirea unor informatii false pentru defaimarea unor politicieni, printre care si actualul presedinte Nicolas Sarkozy.